Eveniment

Comisar UE: Exista o tendinta de "catching up"

07.05.2007, 18:30 21

Romania si celelalte state din Europa Centrala si de Est sunt intr-un proces de "catching up" (prindere din urma) fata de vechile state membre ale Uniunii Europene, a declarat comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy, cu ocazia primei sale vizite la Bucuresti.
"Economia Romaniei a crescut impresionant in ultimii ani si sunt sigur ca aceasta tendinta va continua", a precizat comisarul. "Multe companii europene si nu numai se relocheaza aici, astfel ca din aderarea Romaniei la UE are de castigat toata lumea", a mai spus McCreevy. El a declarat ca principalele avantaje ale Romaniei in competitia economica cu alte state din regiune sunt costurile reduse pentru companiile din productie si mediul fiscal "foarte atractiv".
"Aceste avantaje insa nu sunt suficiente pentru continuarea pe termen lung a cresterii. Romania trebuie sa continue sa-si dezvolte propriile politici economice pentru a continua cresterea economica si atragerea investitorilor", a precizat comisarul. El s-a referit la aparitia in estul Europei a unui nou model economic in ultimii ani, bazat in principal pe taxe si impozite reduse, care concureaza tot mai mult cu modelul vechi vest-european. "Ambele modele au avut rezultate spectaculoase", considera McCreevy.
Comisarul a precizat insa ca traseul economic nu este niciodata lin, nici macar pentru cele zece state care au aderat la UE in 2004. "Toate statele membre au avut si probleme dupa integrare, asa ca aparitia unor posibile probleme in Romania nu e motiv de alarmare", a spus el.
In problema taxei auto de prima inmatriculare, McCreevy a precizat ca, "din cate stiu, nu exista nicio plangere din partea Comisiei referitoare la taxa introdusa de Romania". El a precizat ca multe state din UE au o taxa auto, adaugand insa ca nu este prea familiarizat cu forma taxei adoptate de Romania. Vineri, Romania a transmis o scrisoare protocolara catre Comisia Europeana, ca raspuns la observatiile initiale ale acesteia cu referire la taxa auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO