Eveniment

Comisia de Prognoză este mai pesimistă cu privire la creşterea numărului de salariaţi în 2013

Comisia de Prognoză este mai pesimistă cu privire la creşterea numărului de salariaţi în 2013

Foto: Ovidiu Micsik

Autor: Adelina Mihai

28.11.2012, 00:05 219

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează că anul viitor numărul mediu de salariaţi din economie va fi de 4,485 de milioane de persoane, cu 55.000 de angajaţi mai mulţi decât în 2012. Proiecţiile pentru anul viitor în ceea ce priveşte numărul de angajaţi sunt mai pesimiste în 2013 comparativ cu anul acesta, în contextul în care numărul de salariaţi a crescut în 2012 cu aproape 106.000 de persoane doar în primele nouă luni ale anului.

România încă mai are de recuperat peste 500.000 de locuri de muncă pierdute în criză, chiar dacă o parte din angajatori (în special cei din industria IT) nu au oprit recrutările în această perioadă şi nici nu au făcut reduceri salariale. La polul opus au stat angajatorii din industrie, sectorul care concentrează o treime din numărul angajaţilor din sectorul privat, care şi-au redus masiv efectivele de personal din nevoia de a reduce din costuri. Odată ce businessul li s-a stabilizat sau chiar a revenit pe uşoară creştere, companiile au ezitat să facă noi angajări tocmai pentru a evita concedierile în cazul unui nou val de criză.

Şi studiile făcute de firmele private arată că angajatorii sunt mai degrabă precauţi în ceea ce priveşte planurile de recrutare şi de majorări salariale pentru anul viitor, pentru că o creştere masivă a unor afaceri este puţin probabilă într-o economie afectată de scăderea consumului şi de lipsa de predictibilitate.

Totodată, Comisia de Prognoză estimează că şi rata şomajului înregistrat se va reduce anul viitor, până la 4,8% (faţă de 5,2% în 2012), iar numărul de şomeri nu va depăşi 425.000 de persoane. O prognoză mai optimistă este şi în ceea ce priveşte evoluţia salariului mediu net pe economie, care va ajunge la 1.631 de lei, în creştere cu 6% faţă de anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO