Eveniment

Comisia Europeana: Deficit bugetar de 1,4% din PIB si inflatie de 6,8% in acest an

Comisia Europeana: Deficit bugetar de 1,4% din PIB si inflatie de 6,8% in acest an

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, spune ca rectificarea, prevazuta pana la sfarsitul acestui an, va cuprinde realocari de cheltuieli, fara o reducere a nivelului deficitului

07.11.2006, 17:50 18

Deficitul bugetar se va plasa, in acest an, la 1,4% din Produsul Intern Brut, pentru ca in 2007 si 2008 sa se mentina in jurul valorii de 2,6% din PIB, potrivit prognozei de toamna a Comisiei Europene.
"Revizuirea deficitului aferent anilor 2006 si 2007 a fost generata de plasarea veniturilor din impozite peste limita estimata si de infiintarea Fondului Proprietatea, care compenseaza persoanele ale caror proprietati au fost confiscate de catre regimul comunist", se spune in prognoza.
Ritmul de crestere economica se va plasa, in acest an, la 7,2%, pe fondul dezvoltarii industriei, a agriculturii si a constructiilor, pentru ca in 2007 si 2008 avansul sa se plaseze la 5,8%, respectiv, 5,6%, potrivit Comisiei.
Pana in 2008, veniturile din impozitele directe si indirecte sunt estimate sa se majoreze, ca pondere in PIB, avand in vedere conditiile macroeconomice favorabile si eforturile pentru imbunatatirea gradului de colectare.
Guvernul a efectuat, de la inceputul anului, trei rectificari bugetare, dintre care doua au avut ca efect majorarea deficitului bugetar, de la 0,5% din PIB la 0,9% din PIB si, ulterior, la 2,5% din PIB, pentru a suplimenta cheltuielile de investitii in infrastructura.Premierul Calin Popescu-Tariceanu a vorbit, saptamana trecuta, de intentia autoritatilor privind reducerea deficitului bugetar, la a patra rectificare bugetara din acest an, fara a specifica insa nivelul la care va scadea deficitul.
Presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului, Varujan Vosganian, a declarat ca plafonul deficitului bugetar va fi redus la 1,5-2% din PIB, insa ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca rectificarea, prevazuta pana la sfarsitul acestui an, va cuprinde realocari de cheltuieli, fara o reducere a nivelului deficitului. In ceea ce priveste datoria publica, analistii europeni prognozeaza pentru acest an un nivel de 13,7% din PIB, care se va majora in urmatorii doi ani la 13,9% si, respectiv, 14,4%.
Deficitul de cont curent se va plasa in acest an la 10,3% din PIB, peste estimarile autoritatilor romane, urmand ca in urmatorii doi ani sa se adanceasca la 11,8%, respectiv, 13,3%, In ceea ce priveste balanta comerciala, componenta dominanta a contului curent, deficitul va fi de 11,2% din PIB in acest an, urmand sa creasca la 12,6% in 2007 si 13,9% in 2008.
"Cresterea robusta a exporturilor va continua si va fi insotita de reducerea importurilor, intrucat cererea interna se mai tempereaza. Acesti factori nu vor impiedica insa adancirea deficitului comercial la aproape 14% din PIB in 2008. Remiterile din strainatate si transferurile de fonduri europene vor atenua nivelul deficitului de cont curent, care insa va continua sa se adanceasca", se arata in prognoza Executivului european.
Exporturile vor creste cu 14,6% in acest an, pentru ca in 2007 si 2008 avansul sa incetineasca la 10,7%, respectiv, 12,2%. Ritmul de crestere a importurilor de bunuri si servicii va fi de 20,7% in acest an, de 16% in 2007 si 14,3% in 2008.
Rata medie a inflatiei se va plasa in acest an la 6,8%, urmand ca in urmatorii doi ani cresterea preturilor sa fie de 5,1%, respectiv 4,6%, potrivit prognozei de toamna a Comisiei Europene.
"Inflatia medie anuala este estimata sa scada pana in jurul valorii de 4,6% in 2008, presupunand ca factorii care determina cresterea cererii si a costurilor vor fi controlati printr-o politica monetara stricta, o politica fiscala solida si majorari prudente ale salariilor", arata studiul.
Inflatia anuntata de Executivul european este egala cu cea anticipata de CNP in varianta finala a prognozei de toamna. Pentru urmatorii doi ani, CNP estimeaza cresteri ale preturilor de 5%, respectiv, 4%. BNR a anuntat pentru sfarsitul acestui an o tinta de inflatie de 5%, plus/minus un punct, iar pentru 2007 un nivel de 4%, cu acelasi interval de variatie.
Banca centrala urmareste cresterea preturilor la finele anului fata de sfarsitul anului anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO