Eveniment

Comisia Europeana: Nu depasiti pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar

Comisia Europeana: Nu depasiti pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar

Click pentru imaginea marita

09.03.2007, 18:56 14

Comisia Europeana este ingrijorata ca Romania studiaza posibilitatea relaxarii politicilor fiscale intr-un moment de crestere economica puternica.
Uniunea Europeana recomanda controlul majorarii cheltuielilor publice si ameliorarea situatiei bugetare pentru a obtine o marja de siguranta suficienta care sa permita evitarea pragului de 3% a deficitului bugetar si a unei politici prociclice.
"Sunt ingrijorat de faptul ca tarile al caror program este examinat au in vedere o relaxare a politicilor fiscale intr-un moment de crestere economica favorabila. Acest lucru nu este in concordanta cu obiectivul constand in gestionarea unor politici fiscale prudente si asigurarea unei convergente durabile, inclusiv prin reducerea dezechilibrelor externe si controlul inflatiei. Politicile fiscale axate pe stabilitate sunt cheia unei dezvoltari economice durabile", a declarat Joaquin Almunia, comisarul pentru afaceri economice si monetare al Comisiei Europene.
El incurajeaza Romania sa aiba o strategie de consolidare bugetara mai ambitioasa.
Aceasta nu este prima data cand Almunia atrage atentia Romaniei asupra unor masuri ce trebuie luate la nivel macroeconomic pentru sustinerea cresterii economice, el cerand Guvernului, in vara anului trecut, majorari de impozite si largirea bazei de impozitare pentru consolidarea veniturilor bugetare, pe baza unor analize pragmatice.
El declara atunci ca in momentul introducerii cotei unice de 16% Guvernul a avut doar o perspectiva pe termen lung, iar Comisia Europeana va continua sa ceara autoritatilor de la Bucuresti o viziune bugetara pe termen mediu, care sa pregateasca bugetul si pentru o eventuala incetinire a consumului care poate veni odata cu o posibila inversare a ciclului actual de crestere economica.
Romania a prezentat Comisiei Europene la 25 ianuarie 2007 primul sau program de convergenta pentru perioada 2006-2009. Pentru 2007, Guvernul estimeaza un deficit bugetar de 2,8% din PIB, care ar urma sa scada la 0,9% din PIB abia in 2011.
Comisia Europeana considera ca riscurile asupra obiectivelor bugetare sunt relativ echilibrate in 2007, dar deficitele inregistrate ar putea fi ulterior mai mari decat se preconizeaza, in mare parte datorita riscului depasirii pragului de cheltuieli si datorita unei restrictionari nejustificate in 2009.
"Strategia bugetara nu asigura o marja de siguranta suficienta pentru a evita ca deficitul sa depaseasca pragul de referinta de 3% din PIB, in conditiile unor fluctuatii macroeconomice normale. Deficitul structural, estimat la 3% din PIB in 2006, este prevazut sa creasca in 2007 si se preconizeaza o scadere a acestuia doar in 2009, pana la 21/4% din PIB. Eforturile de ajustare sunt mai degraba limitate, avand in vedere perioada economica favorabila prin care trece Romania. In plus, ajustarea este decalata spre sfarsitul programului si nu este sustinuta de suficiente masuri, in special in 2009", se spune intr-un comunicat al Comisiei Europene dat publicitatii miercuri.
Pe de alta parte, nivelul datoriei publice este scazut, sub 15% din PIB, si, in cadrul programului, se prevede diminuarea in continuare a acestuia.
Comisia crede ca, per ansamblu, in contextul unor perspective de crestere puternica si a deteriorarii deficitului extern, programul are in vedere o relaxare fiscala prociclica in 2007, iar progresele in vederea atingerii obiectivelor pe termen mediu, care este prevazut a fi atins ulterior perioadei de programare, sunt, in mod clar, insuficiente si prea decalate.
"De asemenea, exista anumite riscuri cu privire la atingerea obiectivelor bugetare incepand cu anul 2008", se mai arata in comunicatul institutiei UE.
In urma analizei de pana acum a situatiei economice a celor trei state membre UE, Comisia Europeana invita Romania sa profite de conjunctura economica favorabila pentru a accentua ritmul ajustarii in vederea atingerii obiectivelor pe termen mediu prin fixarea unor obiective bugetare mai ambitioase in 2007 si in anii urmatori.
De asemenea, Comisia recomanda controlarea cresterii majore previzionate pentru cheltuielile publice si reexaminarea structurii acestora pentru a ameliora potentialul de crestere, precum si imbunatatirea planificarii si executiei cheltuielilor publice intr-un cadru mai strict pe termen mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO