Eveniment

Comisia Europeana: Romania trebuie sa continue reformele

Comisia Europeana: Romania trebuie sa continue reformele

Onno Simons, reprezentantul CE la Bucuresti

28.02.2007, 19:12 14

Romania trebuie sa "isi faca temele", spune olandezul Onno Simons, reprezentantul Comisiei Europene la Bucuresti, numind in acest sens implementarea agentiilor de plati, investitiile in infrastructura, dar si stabilizarea mediului legislativ.
Simons a explicat, in cadrul unei conferinte organizate de BCR pe tema absorbtiei fondurilor europene, ca aderarea la Uniunea Europeana este doar o faza in procesul de tranzitie prin care trece Romania si nu un punct final. El a indicat in acest sens nevoia de a continua reforma in sistemul juridic (prin cresterea autonomiei unor institutii precum Consiliul Superior al Magistraturii), lupta anticoruptie, imbunatatirea sistemului de colectare a impozitelor, reforma pensiilor, precum si activitatile de cercetare.
Prim-secretarul reprezentantei Comisiei Europene a criticat si obiceiul de a crea legi prin hotarari de urgenta ale Guvernului, care a devenit aproape "normal", "eludandu-se astfel dezbaterile din Parlament".
Pe de alta parte, Simons a subliniat ca politica fiscala tot mai relaxata creste riscul depasirii nivelului acceptat pentru deficitul bugetar, de 3% din PIB. In acest sens, oficialul a reamintit cresterea succesiva a tintei de deficit bugetar de la 0,5% la 2,5% din PIB, precum si crestere cheltuielilor bugetare cu 3,5%.
In afara de pericolul cresterii deficitului, probleme severe persista si in colectarea taxelor. "A fost prea usor pentru prea multe companii sau persoane bogate sa nu plateasca taxe", remarca oficialul european.
Pe de alta parte, Simons pastreaza rezerve si fata de rezultatele luptei contra inflatiei, anticipand depasiri ale tintei BNR in viitor. In 2006 inflatia a coborat la 4,87%, sub tinta BNR de 5%.
Un alt punct la care s-a referit Simons a fost procesul de privatizare, pentru finalizarea caruia, in opinia lui, este nevoie de curaj politic si de eforturi pentru recalificarea angajatilor.
"Comisia Europeana a atras atentia ca Romania trebuie sa puna accent pe investitii in eficientizarea sistemului energetic. De asemenea, Romania trebuie sa faca eforturi pentru cresterea competitivitatii, intensificand lupta impotriva coruptiei, oferind incredere in sistemul juridic, stabilitate si dezvoltand infrastructura", a afirmat Simons.
Reprezentantul Comisiei a reluat si discutia privind taxa de prima imatriculare, aratand ca in acest moment aceasta e discriminatorie, contrara principiilor comunitare. Simons a remarcat ironic si pozitia oficialilor Dacia-Renault, care sustin aceasta taxa, pe motiv ca eliminarea ei ar duce la scaderea vanzarilor. "S-au adaptat foarte repede la mediul de afaceri romanesc", a fost concluzia lui Simons.
Varujan Vosganian, ministrul economiei, prezent la aceasta conferinta, a afirmat ca Romania are nevoie de cheltuieli bugetare mari pentru a sustine investitiile in infrastructura. Pe de alta parte, el nu considera ca majorarea deficitului bugetar este o problema atat timp cat aceasta nu pune presiune pe inflatie, ci doar pe deficitul de cont curent, care ramane insa finantat sanatos, din investitii straine si din transferuri curente.
Romania va trece de la o economie in curs de dezvoltare la una mediu-dezvoltata in perioada 2015-2020, cand competitivitatea va fi comparabila cu cea din Uniunea Europeana extinsa, a spus Vosganian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO