Eveniment

Companiile indatorate pe termen scurt cu profit mic vor avea probleme

Companiile indatorate pe termen scurt cu profit mic vor avea probleme
23.08.2009, 18:55 35

Analistii spun ca in comparatie cu companiile straine care se indatoreaza pe termen lung, cele locale, de cele mai multe ori, acumuleaza datorii pe termen scurt, ceea ce le poate ridica probleme in cazul unei profitabilitati reduse.

„Problemele intervin atunci cand imprumuturile au fost facute pe termen scurt si, de obicei, majoritatea companiilor locale se imprumuta pe termen scurt. In comparatie, companiile straine care concureaza pe aceleasi domenii cu cele din Romania pot sa se imprumute pe termene mai lungi, avand astfel un avantaj. Oricum, acumularea de datorii trebuie privita ca fiind un lucru normal", spune Matei Paun, managing partner al BAC Investment Romania.

El mai subliniaza importanta perioadelor de rambursare si a profitabilitatii companiilor in analiza impactului pe care datoriile il au asupra unei firme.

„In cazul datoriilor, cel mai important lucru este perioada de rambursare si momentul in care sunt platite ratele respective. Totodata, trebuie sa se ia in calcul cash-flow-ul si profitabilitatea companiei. Daca am o afacere profitabila, care, de exemplu, genereaza un profit de 10 milioane de euro anual si contractez un imprumut de 100 de milioane de euro pe o durata de 10 ani, atunci nu am nicio problema. In cazul contrar, cand nu am un profit suficient de mare, voi avea probleme", crede Paun. Tot din segmentul energiei provin si cei mai mari datornici detinuti de stat, unde firme precum Compania Nationala a Huilei sau Termoelectrica se lupta cu datorii de sute de milioane de euro, mult mai mari chiar si decat afacerile pe care le deruleaza si care se afla pe pierderi de zeci de milioane de euro.

Potrivit datelor publicate pe Ministerul Finantelor, Compania Nationala a Huilei a ajuns la datorii totale de 971,9 milioane de euro, in timp ce anul trecut a inregistrat afaceri de 217,4 milioane de euro si pierderi nete de 95,4 milioane de euro. Termoelectrica a acumulat datorii de 836,3 milioane de euro la afaceri de 173,7 milioane de euro si pierderi de 93,6 milioane de euro. O alta companie de energie aflata in portofoliul statului se confrunta la randul sau cu probleme majore. Electrocentrale Bucuresti are datorii de 571,8 milioane de euro, potrivit datelor de anul trecut publicate de Ministerul Finantelor. Afacerile companiei au fost de 587,9 milioane de euro, iar pierderile s-au ridicat la 93,9 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO