Eveniment

Concedierea a 100.000 de functionari publici, misiune imposibila pentru Guvern

Concedierea a 100.000 de functionari publici, misiune imposibila pentru Guvern
10.08.2009, 00:00 721

Si totusi, acum 19 ani aparatul de stat a putut functiona cu numai 88.000 de angajati in administratia publica, in conditiile in care si populatia era mai numeroasa decat acum. Numarul functionarilor publici a crescut alarmant in ultimii ani, cu o medie de 10.000 de noi angajari pe an din 2000 incoace.

In prezent, in Romania exista 218.100 de angajati in administratia publica, potrivit datelor inregistrate la sfarsitul lunii aprilie de Institutul National de Statistica.

„Disponibilizarea a 100.000 de salariati din administratia publica reprezinta o masura nerealizabila, iar cifra este enorma. In primul rand, numarul nu reflecta acea crestere exponentiala a aparatului de stat, ci este o exagerare, iar aparatul administrativ nu poate sa functioneze in conditii normale cu o astfel de reducere", explica Mircea Cosea, directorul general al Institutului National de Administratie (INA).

Cele mai multe angajari in sistemul administrativ s-au facut in perioada 2006- 2007, cand numarul salariatilor din administratia publica si aparare a crescut cu o valoare record de 24.500 de oameni.

Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax ca disponibilizarea a 100- 150.000 de salariati din administratia centrala si administratiile locale ar aduce o economie la bugetul de anul viitor in valoare de 0,35% din PIB. Cu toate acestea, o astfel de masura ar putea totodata sa aduca pierderi la buget.

„Masa de oameni care va iesi pe piata va genera daune tot la bugetul statului, pentru ca toti cei disponibilizati ar intra in somaj, consumul si incasarile din TVA vor scadea, oamenii nu-si vor mai putea plati creditele bancare sau intretinerea pentru perioada de iarna care se apropie", a mai spus Cosea.

El a mai precizat ca reducerea numarului de functionari publici va crea o tensiune sociala foarte grava, pentru ca majoritatea angajatilor care ar putea fi disponibilizati au varsta de peste 40 de ani, iar in prezent nu exista un sistem de absorbtie a acestor someri pe piata muncii.

„Ar crea un somaj cronic care va aduce un dezechilibru al structurii sociale", a mai spus Cosea. In opinia sa, o reducere posibila si realista a salariatilor din administratia publica se situeaza in jurul valorii de 10-15.000 de disponibilizari, adica de 10 ori mai putin decat ne-au sfatuit reprezentantii FMI.

O reducere a numarului de functionari, necesara si nu prea

„Deocamdata, functionarii publici sunt necesari. Este adevarat ca in anumite sectoare sunt foarte multi, insa o astfel de masura trebuie analizata cu atentie pentru ca nu ar fi o masura rationala daca am da afara atatia oameni", a spus Dumitru Cornoiu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Potrivit Mediafax, in discutiile guvernantilor cu FMI s-a stabilit ca toti bugetarii, din autoritatile locale centrale si din institutiile descentralizate sa intre in concediu fara plata timp de 2-3 saptamani, ceea ce ar aduce o economie la buget de 0,3% din PIB.

„Nu putem comenta nimic pana la finalizarea discutiilor cu FMI", sustine Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

In prezent, numarul bugetarilor este de aproape 1,4 milioane.

Si presedintele Traian Basescu a vorbit initial de reducerea numarului total de bugetari, adica 1,4 millioane de persoane, cu 20%, ceea ce ar fi insemnat trimiterea in somaj a 280.000 de angajati de la stat. Joi seara presedintele a retractat si a vorbit de un numar de 10- 15.000 de disponibilizari din cadrul angajatilor din sistemul public, adica de o reducere de 1%, nesemnificativa pentru nevoile de economii pe care le are statul.

Pana la jumatatea anului, cheltuielile de personal din sectorul bugetar au inregistrat o crestere de 12%, pe cand cheltuielile de capital au consemnat o scadere de 16,3%.

Potrivit Mediafax, Guvernul discuta momentan cu FMI o reducere a cheltuielilor bugetare programate cu 0,9% din PIB, in principal prin monitorizarea mai atenta si limitarea sumelor utilizate de administratiile locale si marile companii de stat.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO