Eveniment

Concurenţa a împărţit în 2011 amenzi de peste 80 mil. euro, aproape cât a dat în cei 14 ani de funcţionare

Concurenţa a împărţit în 2011 amenzi de peste 80 mil. euro, aproape cât a dat în cei 14 ani de funcţionare

„Ţintele“ principale ale lui Bogdan Chiriţoiu, şeful Concurenţei: petroliştii şi bancherii

Autor: Roxana Petrescu

06.01.2012, 00:05 373

"Aş spune că a fost un an de stabilitate. Numărul de investigaţii a crescut, a ajuns la 24 faţă de 23 în 2010, dar am ajuns la turaţia de croazieră. Valoarea amenzilor aplicate anul trecut a reprezentat circa 80% din toate amenzile date în cei 14 ani de funcţionare ai instituţiei", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concu­renţei, la prezentarea bilanţului pe 2011 al instituţiei pe care o conduce.

Din cele 24 de investigaţii, 11 s-au finalizat cu sancţiuni, faţă de 8 în 2010: două pentru abuz de poziţie dominantă, patru pentru înţelegeri pe verticală între producători, distribuitori şi vânzători, trei pentru înţelegeri de tip cartel şi două pentru punerea în practică a unei concentrări economice înainte de obţinerea autorizării din partea autorităţii de concurenţă.

Cele mai mari cinci amenzi au fost date operatorilor din telecom, unor retaileri şi jucătorilor din industria farma.

De cele mai multe ori are câştig de cauză

De obicei, aceste verdicte sunt contestate de companiile amendate, dar Chiriţoiu a precizat că de cele mai multe ori justiţia dă câştig de cauză Consiliului Concurenţei.

"Circa 85% din cazurile care ajung în ins­tanţă sunt câştigate de Consiliul Concurenţei şi 77% din cuantumul amenzilor se plăteşte", a explicat Chiriţoiu.

De departe, cea mai complicată investi­gaţie a anului trecut a fost cea de pe piaţa carburanţilor. Începută în 2005, ancheta din piaţa carburanţilor a fost împărţită în două părţi. Una anchetează posibile înţelegeri între companiile petroliere privind stabilirea preţului la pompă şi cealaltă investighează retragerea în comun a unui tip de benzină în 2008. Pentru cea de-a doua parte, verdictul Consiliului Concurenţei este aşteptat săptămâna viitoare. Toate marile companii petroliere sunt implicate: OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL şi Eni România.

Verdictul anului 2012

"Săptămâna viitoare aflaţi verdictul la carburanţi. Raportul pe acest dosar nu recomandă aplicarea pedepsei maxime în cazul niciuneia dintre companiile investigate, iar de obicei decizia plenului respectă reco­man­dările raportului. Oricum, lucrurile sunt deja decise pentru această anchetă", a pre­cizat Chiriţoiu, fără a da detalii supli­mentare.

Amenda maximă aplicată de Consiliul Concurenţei se ridică la 10% din cifra de afaceri. Totodată, potrivit unor declaraţii anterioare ale lui Bogdan Chiriţoiu, este posibil ca fiecare companie petrolieră să fie amendată în funcţie de vina pe care o poartă în această anchetă.

Urmează bancherii

Pentru anul 2012, dincolo de verdictul pentru piaţa carburanţilor, pe lista Consiliului Concurenţei se mai află şi alte anchete.

"În 2012 trebuie să se termine şi investi­gaţia pe piaţa bancară", a spus Chiriţoiu. Ancheta instituţiei în sectorul bancar a fost declanşată pe fondul suspiciunilor privind o posibilă tentativă de manipulare a dobânzilor pe piaţa monetară în timpul turbulenţelor din octombrie 2008. În 2010 au fost date două amenzi mari pentru BRD şi Raiffeisen. Sancţiunile nu au avut însă legătură cu fondul investigaţiei, ci au vizat comportamentul celor două bănci din timpul investigaţiei, îngreu­narea accesului la informaţii, respectiv furnizarea de date eronate.

"Vom lansa concluziile investigaţiei pe piaţa energiei, care este un fel de studiu de piaţă, şi vom demara un lucru similar pe piaţa gazelor", a mai precizat Chiriţoiu. Preşe­dintele Consiliului Concurenţei a mai spus că ins­ti­tuţia are o cerere de clemenţă pentru o an­chetă şi speră ca în 2012 să aibă pri­mul ast­fel de caz. "Practic, firma vine la noi, re­cu­noaşte încălcarea legii, îşi demască com­plicii şi scapă de sancţiuni", a explicat Chi­riţoiu modul de funcţionare al acestui mecanism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO