Eveniment

Concurenta investigheaza tarifele expertilor contabili, o piata de 700 mil. euro

05.03.2009, 19:32 78

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie din oficiu pe piata serviciilor prestate de expertii contabili, contabilii autorizati si societatile de profil pentru a verifica tarifele acestora.

"Deciziile asociatiilor de agenti economici care vizeaza fixarea preturilor sau tarifelor sunt interzise de Legea concurentei, iar o astfel de practica poate afecta comertul pe piata comunitara daca ea este aplicabila la nivel national. Astfel, Consiliul Concurentei va analiza cazul atat din perspectiva legislatiei nationale, cat si din cea a legislatiei europene", a declarat Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului.
In cadrul acestei investigatii, inspectorii Consiliului Concurentei au efectuat o serie de inspectii inopinate simultane la sediul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), precum si la unele dintre filialele acestuia.
"Noi am stabilit niste metodologii privind onorariile percepute publicate in Monitorul Oficial pentru a incerca sa scoatem la iveala contabilii ce lucreaza la negru si care au 70-80 de clienti pentru care fac bilantul nu se stie cum", a declarat pentru ZF Marin Toma, presedintele CECCAR. "Pe aceasta piata a serviciilor contabile, evaluata la 2-3 miliarde de lei (700 de milioane de euro), aproape trei sferturi din contabili lucreaza la negru", a percizat el. Astfel, publicarea criteriilor si a modalitatilor pentru determinarea onorariilor ce revin expertilor contabili si societatilor de profil sunt menite sa asigure un prag orientativ si sa protejeze activitatea profesionistilor contabili de munca la negru a altor contabili, dupa cum precizeaza el.
Pragurile tarifare se aplica membrilor CECCAR, pe piata activand aproape 40.000 de contabili individuali si experti contabili in mod legal.
In plus, Toma a mai spus ca acest lucru are ca avantaj realizarea unor bilanturi, dar si a altor servicii in mod corect, iar preturile nu risca sa creasca din cauza acestei metodologii.
"De ani de zile exista pe piata bilanturi contabile ale firmelor care nu se stie cum au fost facute de cei care lucreaza la negru", a mai precizat el. Toma a mai spus ca preturile pentru serviciile contabile nu au crescut fata de anul trecut, ele variind foarte mult in functie de serviciile oferite de contabili clientilor.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO