Eveniment

Concurenţa suspectează asigurătorii de schimb de informaţii sensibile

Bogdan Chiriţoiu: Suspiciunea noastră este că prin intermediul UNSAR avea loc un schimb de informaţii comerciale sensibile: date comerciale recente privind vânzările, tarifele, produsele vândute, clienţii cărora le-au fost vândute.

Bogdan Chiriţoiu: Suspiciunea noastră este că prin intermediul UNSAR avea loc un schimb de informaţii comerciale sensibile: date comerciale recente privind vânzările, tarifele, produsele vândute, clienţii cărora le-au fost vândute.

Autor: Anelis Baciu

28.07.2015, 00:05 247

Consiliul Concurenţei suspectează un posibil schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial în piaţa asigurărilor şi a demarat din oficiu o investigaţie privind încălcarea regulilor de către Media Xprimm, o companie media şi relaţii publice specializată în piaţa asigurărilor, şi asociaţia asigurătorilor locali – UNSAR.

„Suspiciunea noastră este că prin intermediul UNSAR avea loc un schimb de informaţii comerciale sensibile: date comerciale recente privind vânzările, tarifele, produsele vândute, clienţii cărora le-au fost vândute. Acest tip de informaţii schimbate între concurenţi permite estimarea strategiei unei firme şi în felul acesta companiile îşi pot coordona comportamentul, reducând presiunea concurenţială de a oferi produse cât mai atractive şi la preţuri cât mai mici către clienţii lor“,  a declarat pentru ZF Bogdan Chiriţoiu, preşe­dintele Consiliului Concurenţei.

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei au efectuat inspecţii inopinate la sediile UNSAR, Media Xprimm şi la sediile unor societăţi de asigurare membre ale asociaţiei, documentele ridicate pe baza mandatului judecătoresc urmând a fi analizate.

Potrivit lui Chiriţoiu, investigaţia va dura circa un an şi jumătate-doi. În cazul în care ancheta va dovedi că regulile concurenţei au fost încălcate, fiecare asigurător în parte va fi sancţionat cu o amendă cuprinsă între 0,5% şi 10% din primele brute subscrise în anul anterior sancţiunii.

Pe de altă parte, asociaţia asigurătorilor susţine că îngrijorările Consiliului Concurenţei  vor fi înlăturate odată cu analizarea în detaliu a situaţiei. Totodată, UNSAR şi-a exprimat disponibilitatea colaborării cu reprezentanţii Consiliului în vederea clarificării situaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24