Eveniment

Conditionari si surprize in proiectul noului acord cu FMI

27.04.2004, 00:00 19



Noul acord cu Fondul Monetar International (FMI), al carui proiect urmeaza a fi discutat de boardul institutiei in luna iunie, va oferi Romaniei acces la 250 milioane DST (circa 362,5 milioane dolari), pentru cazuri de urgenta, a declarat reprezentantul rezident al FMI in Romania, Graeme Justice, citat de Mediafax.



"In principiu, Romania are acces la aceste fonduri pentru cazuri speciale, insa intelegerea este sa nu utilizeze aceasta suma", a precizat Justice.



Acordul va fi de tip precautionary stand-by, cu o durata de 24 de luni, respectiv pana in luna iunie 2006, a precizat reprezentantul FMI.



Forma finala a acordului, pentru care negocierile au inceput in luna noiembrie a anului trecut, a fost convenita de ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, si oficialii FMI, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul discutiilor de la Washington.



Finalizarea negocierilor a fost confirmata ieri oficial de biroul FMI la Bucuresti. "Principalele obiective macroeconomice sunt consolidarea stabilizarii si reducerea graduala a inflatiei pana la in jur de 5% in 2006, precum si mentinerea deficitului de cont curent sub nivelul de 5,5% din PIB. Programul este in concordanta cu angajamentul puternic al Romaniei de a adera la Uniunea Europeana in 2007 si vizeaza imbunatatirea decisiva a guvernantei in administratie, a mediului de afaceri, si finalizarea procesului de privatizare", se arata intr-un comunicat al rezidentului FMI la Bucuresti.



Practic, obiectivele noului program includ reducerea deficitului de cont curent de la 5,8% din PIB anul trecut, la 5,5% din PIB sau chiar mai putin in acest an. De asemenea, autoritatile vor sa reduca rata inflatiei la sfarsit de an de la 14,1% la 9% in 2004, 6% in 2005 si 5% in 2006. Deficitul de cont curent si-a mentinut dupa primele doua luni din acest an un trend puternic ascendent. Astfel, contul curent al balantei de plati a inregistrat, la sfarsitul lunii februarie, un deficit de 131 milioane de euro, de 2,1 ori mai mare decat cel raportat in perioada similara a anului anterior



Programul mai prevede reducerea deficitului bugetar din acest an la 2,1% din PIB, fata de 2,4% anul trecut si un nivel de 3% aprobat prin legea bugetului. Sunt incluse angajamente privind continuarea reformelor structurale, finalizarea procesului de privatizare a Petrom si a companiilor de distributie a gazelor naturale si a electricitatii, precum si reforma sectorului energetic. In plus, cele 19 societati mari (cu peste 1.000 de angajati) aflate inca in portofoliul APAPS vor fi privatizate pana in luna septembrie. Acordul cuprinde si cote minime de incasare la utilitatile publice, precum si majorari trimestriale de tarife energetice. O alta componenta a programului este reducerea fiscalitatii, in special pe forta de munca, contributiile pentru asigurari sociale urmand sa scada la 44%-45% pana in 2006, fata de 49,5% in prezent.



Acordul va sprijini politicile economice din urmatorii doi ani, esentiale pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.





Restrictii salariale la societatile de stat



Ministerele si institutiile care au in subordine cele 72 de societati de stat monitorizate vor bloca, trimestrial, 4% din fondul de salarii al intreprinderilor respective, suma care va fi eliberata doar dupa ce se constata ca plafoanele salariale nu vor fi depasite.



Potrivit angajamentelor asumate de Romania in relatia cu Fondul Monetar International (FMI), institutiile care coordoneaza activitatea agentilor economici monitorizati vor debloca, in ultima luna a fiecarui trimestru, sumele retinute, dar numai dupa ce se asigura ca societatile vor respecta nivelul maxim stabilit pentru fondul salarial.



Executivul a adoptat pentru acest an o politica salariala prudenta in sectorul de stat. Salariul minim pe economie a crescut cu 12%, la 2,8 milioane de lei si nu vor exista alte majorari pana la finele anului.



De asemenea, salariile din intreprinderile din sectorul public vor fi majorate cu cel mult 9%, in termeni nominali, in concordanta cu rata inflatiei prevazuta pentru anul 2004.



In acelasi timp, activitatea sectorului de stat va fi restructurata prin reducerea numarului de salariati cu 19.000 de persoane, in acest an.



Guvernul a modificat, recent, lista societatilor de stat monitorizate, elaborata in anul 2001, reducand numarul unitatilor de la 86 la 72, dupa ce 25 de unitati au fost introduse pe lista si alte 39 au fost eliminate.



Lista include intreprinderi cum ar fi Electroputere Craiova, Aversa Bucuresti, Rulmentul Brasov, Griro Bucuresti, Oltchim Ramnicu Valcea, Rodipet Bucuresti, Turnu din Turnu Magurele, CSR Resita, Aeroportul International Otopeni, Compania Nationala Posta Romana, Transelectrica, Termoelectrica, Petrom, Transgaz Medias, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Romgaz Medias, Romarm Bucuresti, IAR Brasov, CFR Marfa, CFR Calatori, Metrorex, Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi, Regia Nationala a Padurilor, Hidroelectrica, Electrica, Compania Nationala a Lignitului Oltenia, Compania Nationala a Huilei Petrosani, Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti, Romaero Bucuresti, CFR SA, Tarom, Romania-Film, Apele Romane.



Incepand cu exercitiul financiar al anului 2003, institutiile publice in subordinea carora se afla aceste firme sunt obligate sa publice pe pagina de Internet proprie situatiile financiare anuale si trimestriale, auditate si certificate.





Vama si Garda Financiara se intorc la Finante



Autoritatea Nationala a Vamilor si Garda Financiara vor reveni din ianuarie 2005 in subordinea Ministerului Finantelor Publice dupa ce activitatea celor doua institutii a trecut, in luna august 2003, sub coordonarea Autoritatii Nationale de Control. Potrivit angajamentelor Romaniei fata de Fondul Monetar International, masura este inclusa in programul de integrare a activitatilor de colectare a veniturilor bugetare. La inceputul lunii ianuarie a acestui an, in cadrul MFP a fost infiintata Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), care urmareste colectarea taxelor si impozitelor catre bugetul de stat, inclusiv a contributiilor sociale, cu exceptia taxelor vamale. ANAF are si o directie de inspectie si control, insa numai pentru verificari de fond, in conditiile in care doar Garda Financiara are atributii de control inopinat.
miruna.lebedencu@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO