Eveniment

Consiliul Concurentei ataca dur, pentru prima data, casta notarilor

29.10.2009, 23:14 57

Romania este singura tara din Uniunea Europeana, alaturi deUngaria, unde costurile cu serviciile notariale depasesc 5% dinvaloarea tranzactiei, in cazul unei locuinte de 100.000 de euro,achizitionata printr-un credit ipotecar, potrivit unei analize aConsiliului Concurentei, la nivelul a 21 de state membre UE.

Acest lucru este determinat de rigiditatile din piata notarilor,atat sub forma de bariera la intrarea pe piata, cat si a grilelorde comisioane minime stabilite prin lege.

"Situatia in Romania este mult mai grava decat in UniuneaEuropeana, unde exista de asemenea preocupare pentru acest sector",a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele ConsiliuluiConcurentei.

Miruna Popescu, notar public, apreciaza insa ca Romania nu poatefi pe un loc fruntas la acest capitol in Uniunea Europeana si carezultatele analizei facute de Consiliul Concurentei suntdezastruoase.

Autoritatea de concurenta recomanda bancilor sa nu mai impunaclientilor anumiti notari si evaluatori in acordarea crediteloripotecare. "Selectarea notarilor de catre banca s-ar justifica doardaca aceasta ar obtine tarife mai reduse pentru clienti", a spusChiritoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO