Eveniment

Consiliul Concurentei: preturile minime la tigari si alcool pot amana integrarea

29.11.2005, 17:58 36

Consiliul Concurentei insista pe langa Ministerul Finantelor sa elimine din proiectul ordonantei de urgenta privind modificarea Codului fiscal prevederile "anticoncurentiale" referitoare la fixarea unor preturi minime atat la tigari, cat si la produsele din alcool.

"Asemenea masuri pot conduce la activarea clauzei specifice prevazute pentru concurenta in Tratatul de aderare a Romaniei la UE", avertizeaza Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, aratand ca aceasta ar conduce la amanarea cu un an a integrarii, "cu toate consecintele care deriva din aceasta".

La sfarsitul lunii octombrie, Ministerul Finantelor solicitase sprijinul Consiliului Concurentei pentru sustinerea intentiei de instituire a unor asa-numite "valori minime de referinta" pentru tigari, alcool, distilate si bauturi spirtoase.

Potrivit celei mai recente forme a proiectului de amendare a Codului, Ministerul Finantelor ar urma sa stabileasca trimestrial valoarea accizei minime la tigari, precum si valoarea de referinta care sa stea la baza determinarii preturilor maxime de vanzare cu amanuntul. Pretul maxim nu poate fi mai mic decat o valoare de referinta care sa reprezinte 90% din pretul maxim de vanzare al tigarilor din categoria de pret cea mai vanduta.

Consiliul considera insa ca o asemenea interventie a statului ar fi anticoncurentiala pentru ca "elimina concurenta prin pret si contravine regulii formarii nivelului preturilor pe baza cererii si ofertei", fara interventia statului.

In ceea ce priveste tigarile, Consiliul Concurentei apreciaza ca intentia Finantelor nu este compatibila cu Directiva specifica a UE, care prevede ca producatorii si importatorii de produse din tutun sunt liberi sa-si determine preturile maxime de vanzare cu amanuntul. De asemenea, in ceea ce priveste alcoolul, fixarea unui nivel al preturilor de catre organizatia patronala a producatorilor din industria respectiva ar contraveni articolului 61 al Tratatului UE. Ca urmare, Consiliul Concurentei sustine ca Ministerul Finantelor ar trebui sa gaseasca alte instrumente de combatere a contrabandei si evaziunii fiscale.

Surse oficiale afirmau ieri ca Ministerul Finantelor lucreaza la o noua varianta a Codului fiscal, modificarile avute in vedere vizand in principal impozitele locale. De altfel, una dintre modificarile recente cu cel mai mare impact o constituie majorarea impozitului pe cladiri aflate in proprietatea unor companii, care poate merge de la 1% pana la 2% din valoarea contabila a fiecarui imobil.

"Nivelul propus al impozitului este excesiv, fiind de cateva ori mai mare decat cele practicate in alte tari ale Europei Centrale si de Est", afirma Patrick Leonard, tax partner la firma de consultanta KPMG Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO