Eveniment

Consiliul Fiscal: Creşterea economică şi veniturile la buget prognozate pentru 2013-2015 sunt prea optimiste

Consiliul Fiscal: Creşterea economică şi veniturile la buget prognozate pentru 2013-2015 sunt prea optimiste

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal

Autor: Claudia Medrega

14.06.2012, 00:04 416

Ministerul Finanţelor analizează schimbarea sistemului de taxare a veniturilor populaţiei prin renunţarea la cota unică, precum şi alternativa stabilirii unor cote reduse de TVA, dar Consiliul Fiscal avertizează că Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2013-2015 nu precizează care sunt măsurile concrete avute în vedere în acest sens şi nici nu cuantifică impactul acestora.

În textul Strategiei fiscal-bugetare (SFB) este prevăzută "analiza sistemului de impunere a veniturilor persoanelor fizice şi a oportunităţii de modificare a acestuia pentru asigurarea respectării principiului echităţii, sarcina fiscală a fiecărui contribuabil fiind stabilită în funcţie de capacitatea să contributivă", precum şi "analiza oportunităţii stabilirii unor cote de TVA care să reducă tendinţa de evaziune fiscală şi să menţină puterea de cumpărare a populaţiei cu venituri reduse".

În ambele cazuri, textul SFB nu precizează care sunt măsurile concrete avute în vedere în acest sens şi nici nu cuantifică impactul acestora, după cum se constată în opinia Consiliului Fiscal privind Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2013-2015.

Noul guvern a anunţat că în principiu este adeptul scăderii de taxe - scăderea TVA de exemplu - şi de contribuţii sociale. Totodată, revenirea la cotele progresive de impozitare reprezintă o dorinţă mai veche a polului politic de stânga, Ministerul Finanţelor lucrând şi la un sistem de deduceri fiscale care este specific impozitării globale a veniturilor.

În România a funcţionat un sistem de impunere pe venitul global până în 2005, reuşindu-se reducerea deficitului bugetar net sub pragul de 3% din PIB. La 1 ianuarie 2005 acest sistem a fost înlocuit cu cota unică de 16% pe venit şi pe profit, care treptat a adus încasări în creştere pe seama expansiunii economice foarte rapide.

O altă critică adusă de Consiliul Fiscal strategiei fiscal-bugetare vizează prognozele optimiste privind creşterea economică şi veniturile fiscale în perioada 2013-2015.

De asemenea, strategia fiscal-bugetară pentru cei trei ani nu evaluează riscurile care pot afecta prognoza indicatorilor macroeconomici şi bugetari.

"În opinia Consiliului Fiscal, SFB 2013-2015 ar trebui să conţină un capitol separat care să evalueze riscurile care pot afecta prognoza indicatorilor macroeconomici şi bugetari, precum şi eventualele măsuri avute în vedere în ipoteza în care aceste riscuri se materializează, mai ales având în vedere recentele evoluţii de pe pieţele financiare internaţionale".

Consiliul Fiscal consideră că balanţa riscurilor în ceea ce priveşte politica fiscal-bugetară în anii următori înclină mai degrabă pe partea negativă, adică spre înregistrarea unui deficit bugetar mai mare decât cel proiectat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO