Eveniment

Consumul a crescut cu 27%

22.09.2004, 00:00 22



Piata bunurilor de larg consum (FMCG) a inregistrat o crestere exploziva, in primele sase luni ale acestui an, fata de perioadele similare din ultimii doi ani, conform unui studiu de realizat de compania de cercetare de piata MEMRB.



Piata a inregistrat o crestere, in volum (bucati vandute), de 27,1%, fata de evolutiile modeste din ultimii doi ani: crestere de 2,3% in volum, in 2002 fata de 2001 si 0,8% in 2003 fata de 2002. Valoric, piata a crescut cu o rata similara celei in volum (27,5%). Anul trecut, piata a inregistrat, si valoric, o scadere de 5,9% in 2003 fata de 2002, iar in 2002 fata de 2001 cersterea inregistrata a fost de 4%.



"Cresterile inregistrate se datoreaza, foarte probabil, reorientarii consumatorilor catre canalele de distributie monitorizate. De exemplu, noi nu monitorizam pietele deschise. Chiar daca piata, ca ansamblu, nu a crescut la nivelul aratat in studiu, e clar ca formele de comert moderne capata importanta tot mai mare", spune Marius Caluian, Deputy General Manager la MEMRB.



Studiul nu include vinzarile realizate prin hipermaketuri-Carrefour si Cora , magazinele cash &carry - Metro si Selgros si engros-uri.



Odata cu dezvoltarea retelelor moderne de retail, si obiceiurile de cumparare s-au modificat. Una din cele mai evidente schimbari se refera la consumatorii care dedica acum putin timp cumparaturilor. Astfel, cei care merg la cumparaturi saptamanal sau mai rar prefera un magazin mare, in care pot gasi toate produsele de care au nevoie.



Conform MEMRB, piata FMCG se imparte in trei categorii mari: produse alimentare, produse nealimentare si bauturi.



"Tendinta de crestere (in volum) s-a datorat, cu precadere, categoriei de bunuri alimentare, care a crescut cu 25,2%, dar si categoriei de bauturi, care a inregistrat vanzari mai mari cu 32,7%. In prezent, produsele alimentare reprezinta 46% din totalul valorii vanzarilor pietei de FMCG si de aceea evolutia lor este atat de importanta", spune Caluian. Categoria de produse alimentare este singura care a crescut ca importanta in piata de FMCG, fata de 2001. "Aceasta crestere s-a inregistrat pe fondul scaderii produselor nealimentare", mai spune Caluian.



Pe de alta parte, la categoria de produse nealimentare s-au inregistrat o crestere de 15,2%, dupa ce in anii precedenti aceasta categorie inregistrase scaderi. In ton cu aceasta scadere sunt si evolutiile proaste ale categoriilor de detergenti, cosmetice si produse de ingrijire personala, care se vand tot mai putin, in ultimii patru ani.



Asadar, romanii cheltuiesc mai putin pe produsele nealimentare si mai mult pe celelalte doua categorii - produse alimentare si bauturi.



Pe de alta parte, studiul mai arata ca, in ultimii patru ani, supermarketurile (cum ar fi Mega Image, Billa sau Artima) au fost cel mai dinamic canal de distributie. Importanta lor, in totalul pietei de retail, a crescut cu 2,8% in volum si 3,3% in valoare. Pentru primele sase luni ale acestui an, supermarketurile reprezinta 12% din comert, raportate la valoarea absoluta (in Euro).



Importanta supermarketurilor ca vanzari realizate in totalul pietei este aproape egala pentru piata produselor alimentare (16,7%) si cea a produselor nealimentare (16,5%). Comparativ, in piata bauturilor, supermarketurile au o importanta mai mica (6,5%), fapt care se datoreaza vanzarilor mai mari realizate in alte canale (cu precadere magazine alimentare mici si chioscuri).



Cresterea importantei supermarketurilor s-a realizat pe fondul scaderii importantei vanzarilor din chioscuri. In ultimii patru ani, acestea au pierdut 3,1% din volumul si 2,8% din valoarea vanzarilor pe care le realizeaza. Importanta chioscurilor, in valori absolute este mai mare pentru piata de bauturi (18,7%) si cea de produse alimentare (10,7%), comparativ cu piata produselor nealimentare (4,4%) in primele sase luni ale acestui an.



"Tendinta de scadere a importantei chioscurilor va continua si in perioada imediat urmatoare, dar la un moment dat se va stabiliza. Chioscurile, si, in general, micii comercianti nu vor disparea, odata cu dezvoltarea retailerilor puternici. Vor continua sa existe, chiar daca afacerile lor vor deveni mai putin profitabile decat in prezent. Acelasi lucru s-a intamplat si in Polonia", spune Caluian.



Piata totala de FMCG la nivelul Romaniei se ridica intre 5-6 miliarde de euro , aici fiind incluse si hipermarketurile.



Compania realizeaza studii pe canalele de distributie destinate consumului casnic (off premise) dar si in incinta (on premise). Universul de studiu pentru aceasta cercetare a cuprins urmatoarele categorii de magazine: supermarket, magazin alimentar mare, magazin alimentar mic, magazin alimentar, magazin universal, chiosc, magazin cosmetic, magazin pentru chimicale si farmacii.



Studiul a fost prezentat in cadrul unei conferinte organizata de MEMRB pentru partenerii sai.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO