Eveniment

Consumul continua sa sustina bugetul

07.12.2005, 19:06 15

Colectarile de TVA, accize si taxe vamale au tras in sus veniturile bugetare si in luna noiembrie, arata cele mai recente date publicate de Ministerul de Finante.

Incasarile bugetare provenind din TVA au crescut in noiembrie 2005 cu peste 40% in termeni reali fata de noiembrie 2004, pana la 611 mil. euro. Taxele vamale au adus mai mult la buget cu 34% in termeni reali (63 mil. euro), iar colectarile din accize au crescut cu 9% peste rata inflatiei, aducand 238 de mil. euro la buget numai in noiembrie.

In acelasi timp, veniturile din impozitul pe profit au scazut cu aproape 39% in termeni reali, pana la doar 62 mil. euro, iar colectarile de impozite pe venit si salarii au scazut cu peste 20%, aducand in luna noiembrie 141 mil. euro la buget. Conform acestor informatii, luna noiembrie a reprezentat un nou varf al consumului, care a compensat scaderile de colectari cauzate de cota unica de impozitare. Per total, veniturile la bugetul de stat au crescut in noiembrie 2005 cu 11% in raport cu noiembrie anul trecut.

In primele 11 luni ale anului, cele mai importante categorii de venituri la bugetul general consolidat au crescut cu numai 5%. Cresterea acestora a fost sustinuta de colectarile mult mai mari de TVA (crestere de 25%) si accize (crestere de 15%). Practic, TVA reprezinta 28% din totalul veniturilor colectate la buget in primele 11 luni. In aceeasi perioada, colectarile din impozitul pe profit au scazut in termeni reali cu 6,6%, iar cele din impozitul pe venit si salarii, cu 14%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO