Eveniment

Consumul franeaza brusc, exportatorii vad noi scaderi

14.01.2009, 18:38 15

Consumul a franat brusc in noiembrie, arata datele publicate ieri de Statistica, dupa ce si productia industriala isi temperase abrupt cresterea, iar exportatorii vorbesc deja despre adancirea scaderii inceputa inca din toamna.

Cifrele Institutului National de Statistica arata ca vanzarile retailerilor au crescut cu numai 2,8% in noiembrie, fata de aceeasi luna din 2007. In octombrie ritmul se mentinea la aproape 9%, in incetinire insa fata de septembrie, cand fusese de 17%. Aceste date exclud insa vanzarile de autovehicule si motociclete. Afacerile firmelor din comertul cu ridicata si cu amanuntul au scazut cu 11% fata de noiembrie 2007, pe fondul reducerii vanzarii de autovehicule si motociclete cu 20%.
Consumul privat a fost in 2008, ca si in anii precedenti, unul dintre principalele motoare de crestere ale Produsului Intern Brut, alaturi de constructii si agricultura.
Incetinirea abrupta a consumului inca din toamna trecuta, cand problema restrangerii finantarilor bancare abia aparuse, intareste astfel scenariile privind o recesiune a economiei cel putin in prima parte a lui 2009. De altfel, activitatea in constructii arata de asemenea semne de incetinire, in timp ce probabilitatea unui nou an agricol foarte bun este redusa. Totodata, productia industriala, care a fost puternic corelata in ultimii ani cu evolutia PIB, a inregistrat in octombrie o scadere cu 3% fata de octombrie 2007, iar cumulat pe primele zece luni cresterea a incetinit la numai 3,9%.
Anul acesta ar putea sa aduca astfel prima scadere a economiei dupa o serie de noua ani de crestere, spun vocile pesimiste din piata.
"In primul semestru va fi o recesiune serioasa, poate abia in semestrul al doilea sa recuperam ceva. Ar fi bine sa incheiem anul cu o crestere zero", afirma Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
Prognoza lui ia in calcul o scadere a exporturilor anul acesta, dupa ce datele ANEIR pentru luna decembrie indica o reducere cu 17%. Cele mai recente date ale Institutului National de Statistica indica o scadere a exporturilor cu 10% in noiembrie (fata de aceeasi luna din 2007). Ionescu spune ca datele pentru prima parte a lunii ianuarie indica o prabusire a exporturilor cu 46%, in conditiile in care firmele romanesti gasesc tot mai greu clienti pe pietele externe.
Exporturile raman una dintre putinele surse de alimentare a intrarilor de valuta in tara intr-un an in care investitiile straine directe, dar si de capital, sunt asteptate sa scada, iar remiterile muncitorilor vor fi de asemenea sub presiune.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO