Eveniment

Consumul îşi revine şi a ajuns în T1/2024 la nivelul din T1/2018. Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, consumul casnic mai precis (cu excepţia cumpării de maşini şi motociclete), a crescut în T1, an/an, cu 6,4%, şi a atins nivelul de creştere din T1 2018, de dinainte de pandemie

Consumul îşi revine şi a ajuns în T1/2024 la nivelul...

Autor: Iulian Anghel

09.05.2024, 08:30 243

La 15 mai, Institutul Naţional de Statistică (INS) va publica datele privind evoluţia PIB pentru primul trimestru al lui 2024. Vom vedea atunci dacă avansul consumului a contribuit la PIB şi ar trebui să contribuie pentru că, asemenea multor ţări ale lumii, economia României se bazează pe consum. Iar creşterea acestuia este semnul că şi economia va evolua. Ar fi ideal dacă creşterea ar veni dintr-o pondere mai mare a investiţiilor. Deocamdată ea vine în proporţie de 75% din consum (pe partea de utilizare a PIB) şi doar de 20 - 25% din investiţii şi asta în anii buni.

Creşterea consumului arată că, într-un anume fel, chiar dacă nu destul de evident, episodul inflaţiei începe să fie depăşit. Inflaţia în UE se duce spre 3%. În România ea este încă mare, dublă faţă de media UE. Dar coboară încet – BNR speră să o ducă la sub 5% la final de an şi la 3,5% în 2025.

Potrivit datelor pu­blicate miercuri de INS, cifra de afaceri în comerţul cu amă­nuntul a cres­cut în pri­mele trei luni ale anului, faţă de primele trei luni din 2023, cu 6,4%. Creşterea s-a bazat în principal pe vânzările de produse nealimentare, dar şi pe vânzările de carburanţi şi alimente.

Vânzările de produse neali­men­tare au cres­cut cu 12,3%, în T1, an/an, cele de carburanţi cu 2,7% şi cele de alimente, băuturi şi tutun cu1,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO