Eveniment

Contractele de import de gaze, la Parchet

12.01.2006, 19:28 15

Ministrul economiei si comertului Codrut Seres a sesizat Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, solicitand verificarea faptelor si actelor care au condus la incheierea contractelor de intermediere de furnizare a gazelor naturale din Federatia Rusa la agenti economici din Romania prin intermediul Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG si Imex Oil Limited.

Astfel, sunt vizate toate contractele incheiate de societatile rezultate in urma reorganizarii fostelor regii autonome RENEL si Romgaz, respectiv Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, ELCEN, Termoelectrica si Romgaz.

In sesizare se arata ca in situatia in care faptele verificate prezinta indicii de natura infractionala, sa fie inceputa urmarirea penala impotriva persoanelor vinovate si recuperarea prejudiciului cauzat.

Actiunea lui Seres vine dupa ce luni presedintele Traian Basescu a relansat subiectul grupurilor de interese care planeaza in jurul MEC. Desi initial Seres declarase ca Romania nu plateste mai mult pentru gazele rusesti decat celelalte state europene, pretul de 285 de dolari pe mia de metri cubi stipulat in contractele de import l-a facut pe Basescu sa constate faptul ca platim in realitate cel mai ridicat pret pentru gazul rusesc. In replica la acuzatia presedintelui, Seres a declarat ca este convins ca Basescu dispune de dovezi care sa-i confirme afirmatiile referitoare la grupurile de interese din jurul MEC. In opinia ministrului, mentinerea acestui "suspans" in randul publicului, in conditiile existentei unor dovezi pertinente, ar putea fi incadrata in categoria "tainuire".

Seres a reafirmat ideea ca ministerul pe care il conduce nu este titularul unui contract de import de gaze naturale, acestea fiind in sarcina unor firme private si de stat din Romania.

Astfel, ministrul considera ca daca ar exista suspiciuni, dovezile trebuie cautate in aceasta zona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO