Eveniment

Contractul cu Bechtel se renegociaza

08.06.2005, 19:53 11

Ministerul Transporturilor a inceput renegocierea clauzelor contractului incheiat de autoritati anul trecut cu compania Bechtel pentru constructia autostrazii Brasov-Bors, autoritatile considerand ca avansul este "prea mare".

"De saptamana trecuta am reinceput negocierile unor clauze la contractul cu Bechtel, clauze care acum sunt pe langa legislatia romaneasca. Pot sa va spun doar ca una din clauze se refera la acordarea avansului", a declarat ministrul transporturilor Gheorghe Dobre, citat de Mediafax.

El nu a precizat la ce valoare se ridica avansul care ar fi trebuit sa fie achitat de autoritatile romane, insa a apreciat ca suma "este mare, sunt bani prea multi".

"Ieri (luni, n.r.) a fost facuta o plata de 10 milioane de euro pentru Bechtel. La finele anului trecut datoria se ridica la 91 de milioane de euro, iar acum, dupa mai multe plati, datoria a ajuns la 78 de milioane de euro. Sunt facturi emise pana la 30 aprilie 2005", a mai spus ministrul. El a reamintit ca plata datoriei va fi asigurata in urma contractarii unui credit in valoare de 100 mil. euro.

"Nu pot sa va spun acum incotro se vor duce acesti bani. Vor fi niste decizii comerciale, cu siguranta", a declarat ieri pentru ZF Transilvania Bogdan Sgarcitu, directorul de comunicare al companiei Bechtel. El nu a dorit sa faca nici un comentariu legat de negocieri pentru ca "doar acum au reinceput".

Bechtel a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca activitatile de constructie a autostrazii Brasov-Bors au fost reduse ca urmare a platilor insuficiente efectuate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. Potrivit oficialilor firmei, aceasta masura va afecta aproximativ 35% din cei 685 de angajati romani, ale caror contracte individuale de munca vor fi suspendate. De asemenea, compania a notificat 21 de furnizori si subcontractori cu privire la suspendarea lucrarilor, intrucat nu poate asigura plata pentru serviciile acestora.

Dupa alegeri, noua administratie de la Bucuresti s-a pronuntat, in mai multe randuri, in favoarea inceperii unui alt proiect de autostrada, pe traseul Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Sibiu-Lugoj-Arad-Timisoara, considerat prioritar in domeniul infrastructurii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO