Eveniment

Contributii returnate patronilor care angajeaza absolventi

12.08.2004, 00:00 20

Patronii care vor angaja absolventi de facultate si-i vor pastra timp de cinci ani ar putea primi inapoi, la finalul perioadei, intregul cuantum al contributiilor sociale platite pentru tineri, potrivit unui proiect de lege elaborat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Ioan Cindrea, presedintele ANOFM, a declarat ieri ca actul normativ prevede ca patronii vor primi inapoi in jur de 38 la suta din salariul brut platit fiecarui tanar tinut in post mai mult de cinci ani, pentru intreaga perioada mentionata.
"Masura este apreciata si speram ca va fi bine primita. Masura ii va determina - speram - pe angajatori sa-i mentina in echipa pe absolventi pentru ca vor primi dupa cinci ani o suma importanta de bani. Pe de alta parte, absolventul cu o experienta de cinci ani este, credem noi, destul de bine pregatit pentru a ramane in continuare in acea structura sau pentru a-si gasi un nou serviciu", a spus Cindrea.
Statul incaseaza lunar impozite si taxe totalizand 49,5 la suta din salariul brut al fiecarui angajat, circa 38 din aceste procente fiind platite de angajator, iar restul de catre angajat, a mai explicat Cindrea. Potrivit presedintelui ANOFM, actul normativ mentionat ar urma sa intre in vigoare in aceasta toamna.
Pana atunci, angajatorii care mentin in activitate absolventii angajati pe o perioada de cel putin trei ani primesc subventii de 1 - 1,5 salarii de baza minime brute pe economie (in functie de studii), timp de 12 luni. Astfel, angajatorii primesc un salariu de baza (2.800.000 de lei) pentru absolventii scolilor profesionale sau ai scolilor de arte si meserii. Pentru absolventii de invatamant liceal sau postliceal, ei vor primi 1,2 salarii de baza (3.360.000 de lei), si 1,5 salarii (4.200.000 de lei) pentru absolventii de invatamant superior. ANOFM a subventionat in perioada 2002-2004 locurile de munca pentru peste 44.600 de absolventi ai institutiilor de invatamant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO