Un studiu realizat de Asociaţia Consumatorilor Români a relevat faptul că în îngheţată se folosesc coloranţi precum tartrazina, carminul şi azorubina, un colorant folosit în industria textilă. Dintre cele 64 de sortimente de îngheţată analizate, 39 conţin coloranţi artificiali, iar 25 suc de fructe. Coloranţii artificiali regăsiţi în îngheţată pot duce la boli precum deficitul de atenţie la copii – ADHD sau rinita alergică, a spus Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Consumatorilor Români.
„Ce ne-a îngrijorat la acest studiu au fost coloranţii artificiali, cum ar tartrazina, carminul, azorubina, un colorant care se foloseşte în industria textilă, pe care l-am regăsit şi în îngheţată. Unii dintre ei sunt interzişi în anumite ţări ale Uniunii Europene, din păcate la noi nu. Producătorii sunt obligaţi să pună pe etichetă anumite menţiuni că poate fi afectată activitatea şi atenţia copiilor”, spune Costel Stanciu.
Astfel, trebuie acordată o atenţie sporită alimentelor destinate copiilor, femeilor însărcinate şi vârstnicilor, care sunt bulnerabili, întrucât sistemul imunitar al acestora nu este la fel de pregătit ca al adulţilor, iar aceşti coloranţi favorizează anumite tulburări de comportament vizibile la copii, dar şi apariţia unor boli alergice precum rinita alergică, mai spune Stanciu.