Eveniment

Costurile pentru remunerarea unui inginer roman, la 25% din cele pentru un german

06.10.2005, 19:41 12

Cheltuielile anuale ale firmelor pentru remunerarea un inginer roman se vor plasa in anul 2009 la 34% din sumele alocate angajatilor germani, iar costurile pe ora pentru un muncitor la doar 8%, arata un studiu efectuat de Economist Intelligence Unit (EIU).

Analistii EIU, divizia de informatii a grupului The Economist, arata ca in 2003 proportia a fost de 25% pentru ingineri si 6% pentru muncitori.

EIU, care citeaza datele firmei de consultanta Boston Consulting Group, arata ca valoarea cheltuielilor pentru un post de inginer reprezentau in 2003 in Ungaria 30% din cele ale firmelor germane, urmand ca pana in 2009 sa ajunga la 36%. Costurile cu muncitorii se ridicau la 12%, cu perspectiva de a ajunge in patru ani la 15%. Inginerii polonezi sunt putin mai costisitori decat cei romani, cu 22% in 2003 si respectiv de 27% in 2009, in timp ce costurile companiilor pentru un muncitor se ridicau la 9% din cele ale germanilor, putand ajunge la 11%.

In Turcia, costurile sunt ceva mai ridicate decat in Romania, de 37% pentru un inginer, urmand sa creasca pana la 44%, si de 8% pentru un muncitor, cu perspectiva de majorare la 9% in 2009.

Costurile generate de angajatii rusi sunt cu mult mai reduse decat in Romania, de 7% pentru ingineri si 5% pentru muncitori. Majorarea preconizata este limitata, de doar 2%, atat pentru ingineri, cat si pentru cei fara studii superioare.

In China diferentele dintre cele doua categorii sunt semnificative, de 24% pentru ingineri, cu posibilitatea de crestere la 30%, si de 3% pentru muncitori, costurile firmelor putand ajunge la 4% in 2009.

Studiul EIU incearca sa explice tendinta firmelor vest-europene care isi delocalizeaza productia in estul Europei sau in Asia pentru

a-si putea reduce costurile cu forta de munca.

"Este un mit faptul ca toti angajatii din Europa Centrala ar fi mai costisitori decat cei din China sau din India. In realitate, exista anumite specializari in care criza de personal face ca salariatii din Asia sa fie surprinzator de costisitori", apreciaza analistii EIU.

Costurile unei firme pentru un angajat includ, pe langa salariu, si contributiile la bugetul de stat si asigurarile de sociale.



Salariul stationeaza in euro

Salariul mediu net a inregistrat in august o crestere usoara fata de iulie, de 0,5%, ajungand la 734 de lei (209 euro, la fel ca in iulie), potrivit Institutului National de Statistica. Aceeasi evolutie a avut-o si salariul mediu brut care a fost de 963 de lei (275 euro), cu 0,6% mai mare decat in luna aterioara. Cele mai mari venituri au avut in august angajatii din banci care au castigat in medie 2.382 de lei (680 de euro), cu 11% mai mult decat in iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO