Eveniment

Creditul in valuta tureaza motorul mai departe

28.05.2008, 21:20 16

Creditul in valuta contractat de populatie a continuat sa creasca puternic in aprilie, soldul total inregistrand o majorare anuala de aproape 138%, pana la circa 12,3 miliarde de euro.
In urma cu un an, viteza de crestere era de aproape 90%, iar in primele trei luni din 2008 accelerase la peste 143%, in ciuda deprecierii leului in raport cu euro si a tendintei de scumpire a finantarilor in moneda europeana, incepand cu cele aflate in sold.
In schimb, creditul in lei pentru persoane fizice a pierdut din viteza, de la o crestere anuala de aproape 66% consemnata in aprilie 2007, la numai 42% in aprilie 2008, indicand orientarea pietei de retail spre creditul in valuta care este imbatabil din punctul de vedere al costurilor in cazul finantarilor pe termen mediu si lung mai ales dupa ce din toamna anului trecut Banca Nationala preseaza in directia cresterii dobanzilor la lei.
Totusi, finantarile in moneda nationala sunt mai atractive pentru clientii companii, in cazul carora viteza de crestere a soldului a accelerat de la usor fata de acum un an, pana la 45,7%.
In aprilie, creditul corporate in lei a urcat cu 4,1% fata de nivelul din martie, pana la 10,9 miliarde de euro.
In acelasi timp, creditul in valuta exprimat in lei s-a majorat cu 53,6% in luna aprilie 2008 fata de soldul din aprilie 2007.
La nivelul pietei, viteza anuala de crestere a creditului neguvernamental a incetinit usor in aprilie, pana la 64,4%, dupa ce in primele trei luni ale anului se mentinuse la niveluri de circa 66%. Dinamica ramane insa net superioara celei din urma cu un an, cand creditul total a inregistrat o majorare de aproape 53%.
Astfel, la sfarsitul lui aprilie creditul bancar insuma echivalentul a aproape 46 miliarde de euro.
Per ansamblu, cresterea creditului neguvernamental din luna aprilie a fost de 51,4% in termeni reali, ca urmare a majorarii cu 44,5% a componentei in lei (33% in termeni reali) si cu 85,8% a componentei in valuta exprimata in lei. Exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 68,2%.
De cealalta parte, creditul guvernamental, respectiv cel contractat de administratia centrala, administratiile locale si administratiile sistemelor de asigurari sociale, a scazut in aprilie cu 0,6% fata de luna martie, pana la circa 2,7 miliarde de euro. Viteza anuala de crestere a fost de 21,7% in termeni reali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO