Eveniment

Crestere de 1,4% in termeni reali a salariului mediu net

30.12.2004, 00:00 13

Salariul mediu net pe economie a urcat in noimebrie la 6,2 mil. lei (circa 157 de euro), cu 2,9% peste nivelul inregistrat in luna anterioara si cu 8,2% fata de valoarea inregistrata in ianuarie. La o rata a inflatiei de 6,8% inregistrata de la inceputul anului, rezulta o crestere in termeni reali a salariului mediu net pe economie de 1,4% in primele 11 luni ale acestui an.
Calculat in euro, salariul a crescut cu 6% comparativ cu luna anterioara si cu 12% peste nivelul din ianuarie. De la inceputul anului, deprecierea monedei unice europene in raport cu leu a fost de 6,4%.
Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in luna noiembrie castigul salarial brut a crescut cu 3,3% fata de octombrie, pana la 8,6 milioane de lei (204 de euro). In euro, cresterea a fost de 6,8%.
Cresterea veniturilor in administratia publica si plata unor prime lunare in majoritatea activitatilor reprezinta principalele elemente care au determinat aceasta evolutie pozitiva a castigului salarial.
Angajatii din silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe au castigat cei mai multi bani comparativ cu luna octombrie: salariul mediu net in acest sector a urcat cu 16,4%, pana la 6,5 mil. lei (163 euro). Ei sunt urmati de salariatii din industria de masini si aparate electrice care au castigat in noiembrie 6,5 mil. lei (165 de euro), cu 11,8% peste nivelul din luna precedenta.
In noimebrie au existat si domenii in care nu s-au inregistrat cresteri ale veniturilor, ci dimpotriva. Din cauza acordarii unor prime mai mici fata de luna precedenta si realizarii unui coeficient de acord mai mic, angajatii din sectorul extractiei hidrocarburilor au pierdut 8,5% la salariu, iar cei din industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii au castigat cu 7,8% mai putin decat in octombrie.
In clasamentul celor mai bine platiti angajati pozitia de lider este ocupata de cei care lucreaza in intermedieri financiare, cu un venit mediu net de 16,4 mil. lei (413 euro). Ei sunt urmati de cei care lucreaza in industria tutunului - 12,6 mil. lei (317 euro), de angajatii din transporturi aeriene - 12,4 mil. lei (313 euro) si de cei din cercetare - dezvoltare si informatica - 11,6 mil. lei (292 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO