Eveniment

Crestere record a deficitului de cont curent

24.01.2005, 00:00 18



Rimtul de crestere al deficitului de cont curent a inregistrat in noiembrie o accelerare sensibila. Astfel, soldul contului curent al balantei comerciale inregistra la sfarsitul lunii noiembrie 2004 un deficit de 3,27 miliarde de euro, cu 31,5% mai mare decat cel din perioada similara de raportare a anului anterior.



Comparativ cu luna precedenta, soldul a inregistrat o expansiune de 638 de milioane de euro, respectiv peste 24%.



Ritmul de crestere marcheaza astfel o accelerare fata de valoarea de aproximativ 22% inregistrata in luna octombrie. De altfel, aceasta este cea mai ampla crestere lunara de la inceputul anului.



Astfel, deficitul de cont curent a depasit deja pragul de 6% din PIB si ar putea ajunge pana la sfarsitul anului la 6,3% din PIB, cu mult peste pragul programat initial de 5,4%.



Avand in vedere cresterea consumului din preajma sarbatorilor si, in legatura cu acesta, explozia creditarii din ultima perioada a anului trecut, ritmul inalt de crestere al deficitului de cont se va mentine cel mai probabil si in luna decembrie. O varianta optimista ar fi ca importatorii au acumulat stocuri de produse in noiembrie, conditii in care ritmul de crestere al deficitului de cont ar putea sa incetineasca usor in decembrie.



Dealerii sustin ca evolutia negativa a contului curent nu influenteaza in mod semnifiativ evolutia cursului, desi in economiile mari exista o legatura directa intre cei doi indicatori. De altfel, in noiembrie cursul euro/leu a coborat sensibil. Explicatia consta in faptul ca in piata se fac simtite si alte intrari de valuta, in special din remiterile muncitorilor romani din strainatate si din alte investitii.



Evolutia a fost alimentata de dinamica balantei comerciale, al carei sold negativ a cumulat in noiembrie la 4,59 miliarde de euro din componenta marfuri, la care s-a adaugat si sectorul serviciilor, cu un deficit de 0,13 miliarde de euro.



Importurile marcau la sfarsitul lui noiembrie o crestere de 21,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce exporturile au avut in acest interval o dinamica de 20%. Astfel, importurile continua sa creasca mai repede, ceea ce alimenteaza deficitul de cont curent.



La capitolul venituri, balanta a inregistrat de asemenea un sold negativ, de 654 de milioane de euro.



Transferurile curente au atenuat aceste evolutii, inregistrand un sold pozitiv de 1,97 miliarde de euro, in crestere cu 33% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Comparativ cu luna octombrie, ritmul anual de crestere al acestora marcheaza insa o incetinire cu un punct procentual.



Datoria externa pe termen mediu si lung a ajuns la sfarsitul lunii noiembrie la 17,56 miliarde de euro, in crestere cu 12,1% fata de sfarsitul anului anterior. Rata serviciului datoriei externe (calculat ca raport intre serviciul datoriei externe si nivelul exporturilor de bunuri si servicii in perioada respectiva) a fost de 19,7%, fata de 20,6% in anul 2003.



Datoria externa publica si garantata a inregistrat la sfarsitul lui noiembrie un sold de 10,07 miliarde de euro, reprezentand astfel 57,4% din datoria externa pe termen mediu si lung, in scadere fata de sfarsitul anului precedent.



Gradul de acoperire al rezevei internationale a BNR a fost la sfarsitul lui noiembrie la 4,9 luni de import, fata de 4,1 luni la sfarsitul lui 2003.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO