Eveniment

Cresterea concurentei a redus profitabilitatea Luxten

13.05.2004, 00:00 83

Intensificarea competitiei pe piata autohtona a determinat diminuarea profitabilitatii Luxten Lighting Company, rezultatul net obtinut anul trecut fiind in usoara scadere fata de nivelul din 2002, a declarat directorul general adjunct al companiei, Catalin Tufan.
Luxten a raportat pentru 2003 un profit net de 963,5 mld. lei (25,6 mil. euro), la un volum al cifrei de afaceri de 3.531,7 mid. lei (94,04 mil. euro). Comparativ cu anul 2002, rezultatul net al societatii a scazut in termeni nominali cu 0,14%, in timp ce incasarile au avansat cu 19,3%.
"Strategia planificata prin bugetul de venituri si cheltuieli din 2003 a fost de crestere a cotei de piata in dauna profitului. Actionarii companiei au adoptat aceasta strategie in dorinta de a stopa invazia pietei autohtone cu produse slab calitative provenite din tari cum ar fi China, Turcia sau India", a afirmat Tufan.
El a precizat ca vanzarile de produse contribuie cu 55,2% la cifra de afaceri, din care 26,3% pe piata interna si 28,9% la export. In acelasi timp, serviciile au avut o pondere de 27,7%.
Managementul Luxten si-a propus pentru acest in acest an obtinerea unei cresteri a cifrei de afaceri cu 5% in lei si mentinerea profitului net la acelasi nivel.
Investitiile programate pentru 2004 au o valoare de 14 milioane de euro, in crestere cu doua milioane de euro fata de anul precedent. Proiectele vizeaza achizitia de echipamente necesare diviziei de servicii, precum si a unei noi linii de fabricatie de corpuri de iluminat, destinate pietei suedeze.
Grupul Luxten a fost infiintat in 1993 de Zoltan Boszormenyi, investitor canadian de origine romana care a cumparat de la statul roman fabrica de becuri Electrofar Bucuresti. In prezent, grupul este format din cinci divizii - contoare (AEM Timisoara), corpuri de iluminat (fostul Electrofar Bucuresti), iluminat public, IT si furnizare de energie electrica.
Principalii actionari ai Luxten Lighting Company sunt companiile Int Cons Pro SRL Timisoara, cu o participatie de 57,89%, urmat de Meracraft Investments Limited - 22,73%, Radulescu Claudiu Nicolae - 10,01% si Pepenica Ionel - 3,99%. Restul actiunilor revin unui numar de peste 1.200 de persoane fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO