Eveniment

Cresterea importurilor a dus deficitul comercial pe anul trecut la 21,5 mld. euro

Cresterea importurilor a dus deficitul comercial pe anul trecut la 21,5 mld. euro

Click pentru imaginea marita

12.02.2008, 19:00 22

Companiile locale au exportat marfuri in valoare totala de 29,4 miliarde de euro, in timp ce importurile totale au fost de 50,9 miliarde de euro, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica.
Dezechilibrul comercial reprezinta un record istoric, fiind cu 44% mai mare decat cel din 2006 si triplu fata de cel din 2004. Ritmul de crestere de 44% este aproape identic cu cel din 2006 (cand acesta a fost de 45%).
De altfel, Romania s-a plasat anul trecut pe locul cinci in topul statelor cu cele mai mari deficite comerciale din Uniunea Europeana, fiind depasita numai de Marea Britanie, Spania, Franta si Grecia.
Companiile romanesti si-au intensificat anul trecut schimburile cu cele din statele membre ale UE, in defavoarea comertului cu statele terte.
Astfel, schimburile comerciale derulate cu state membre ale Uniunii Europene au reprezentat 71,4% din totalul comertului exterior, comparativ cu doar 64,5% in 2006.
Ponderea reprezinta de asemenea un record si este explicata prin eliminarea taxelor vamale in comertul cu UE, datorata integrarii la 1 ianuarie 2007.
"Cresterea ponderii comertului cu statele membre nu reprezinta o surpriza. In primul an al aderarii celor zece state din primul val (in mai 2004, n.red.) s-a intamplat la fel: comertul cu Uniunea Europeana s-a intensificat, in principal datorita eliminarii taxelor vamale", comenteaza Radu Craciun, director de investitii al Interamerican Pensii.
Intrucat taxele vamale in comertul dintre statele Uniunii Europene sunt zero, aceasta face fluxurile comerciale din UE mai atractive in fata altora, cu state terte, efect pe care literatura economica il numeste de "creare si deturnare de comert". Cu alte cuvinte, companiile prefera sa faca schimburi in interiorul Uniunii Europene pentru ca acestea sunt ieftinite de lipsa taxelor vamale.
"Principala cauza a deficitului comercial o reprezinta puternicul dezechilibru intre productia interna si cererea exploziva existenta pe piata. Valoarea ingrijoratoare a deficitului comercial este practic rezultatul unor dezechilibre structurale majore - o agricultura neperformanta, o industrie in curs de dezvoltare si eficientizare si o economie necompetitiva in ansamblul ei", spune Georgiana Constantinescu, analist al Credit Europe Bank.
Raportul deficit - exporturi al Romaniei este printre cele mai nefavorabile din Uniunea Europeana: la fiecare euro exportat Romania a inregistrat un deficit de 72 de eurocenti, fiind depasita la acest capitol doar de Cipru, Grecia si Letonia.
Radu Craciun considera ca deprecierea leului fata de euro (care se va regasi in cursul mediu al acestui an, comparat cu media anului trecut) "isi va pune amprenta asupra deficitului comercial din 2008 si va fi de natura sa impulsioneze exporturile si sa scumpeasca importurile".
El afirma insa ca deprecierea leului ar putea aduce doar o incetinire a ritmului deficitului comercial sau, in cel mai bun caz, o stopare a cresterii acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO