Eveniment

Cresterea salariilor din Romania le face cu ochiul muncitorilor din Ungaria

Cresterea salariilor din Romania le face cu ochiul muncitorilor din Ungaria

Click pentru imaginea marita

15.04.2008, 19:57 32

Muncitorii din Ungaria sunt tot mai interesati de piata muncii din Romania, pe fondul cresterilor salariale, in timp ce romanii nu mai vor sa munceasca in Ungaria.
Potrivit cotidianului economic maghiar Vilaggazdasag, tot mai multe companii romanesti recruteaza personal calificat si necalificat din Ungaria, in conditiile in care firmele de recrutare maghiare se confrunta cu dificultati in recrutarea de specialisti.
Angajatorii din vestul tarii sunt printre cei mai afectati de deficitul de personal si de cresterile salariale. Spre exemplu, primaria orasului aradean Curtici a avut recent discutii cu 15 primari din estul Ungariei in vederea recrutarii de muncitori, autoritatile din Curtici urmand sa deschida un punct rutier de trecere a frontierei pentru angajatii ungari. Nici conducerea companiei cu activitati in automotive Coindu, localizata in Zona Libera Curtici nu exclude solutia importului de muncitori din Ungaria, in conditiile in care numarul angajatilor va ajunge la 1.200 in acest an.
Reprezentantii unui alt producatorului de componente auto, Bos Automotive Products Romania, care are o capacitate de productie in Zona Libera Curtici - Arad, spun ca nu au luat in considerare deocamdata angajarea de muncitori din Ungaria.
"Se recruteaza greu forta de munca in zona, insa pana acum nu am facut angajari in Ungaria", a declarat Nicoleta Viruzab, de la Bos Automotive.
Cotidianul maghiar citeaza un studiu efectuat de compania de consultanta Hewitt Associates, care arata ca salariile managerilor din Ungaria ar putea creste cu 7,2%, in timp ce ale celor romani s-ar putea majora cu pana la 11%. Muncitorii unguri ar putea primi o crestere salariala de 6,5 la suta, in timp ce in Romania aceasta s-ar putea ridica la noua procente.
Cu toate acestea, la nivelul anului trecut salariile muncitorilor romani erau mai mici decat in Ungaria. Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Mercer, salariul lunar net unui muncitor calificat roman era de 450 de euro, in timp ce un munictor maghiar castiga 500 de euro, cu 11% mai mult.
Reprezentantii firmelor de recrutare din Transilvania sunt sceptici cand vine vorba de transformarea acestui tip de recrutare intr-o tendinta. "Importul de forta de munca din Ungaria este un mic val si nu va deveni un fenomen general. Investitorii straini au venit in Romania pentru forta de munca ieftina, iar salariile pe piata locala nu au crescut atat de mult in ultimul timp incat sa fie mai mari decat in Ungaria", spune Ovidiu Vilceanu, operational manager in cadrul firmei de recrutare Sales Human Resources Consulting
El mai spune ca exista companii care au apelat la muncitori din tarile din regiune, implicit din Ungaria, insa doar pentru proiecte punctuale si nu pentru ca ar fi mai ieftina forta de munca. "Companiile aduc straini pentru pozitii mai specializate si pentru perioade scurte de timp, in special in costructii", explica Vilceanu.
Nici Bechtel nu a recrutat deocamdata muncitori maghiari pentru constructia Autostrazii Transilvania. "Politica noastra este sa angajam cetateni romani. Singurele actiuni externe pe care le-am intreprins au fost participarea la cele doua burse organizate de Ministerul muncii in Spania si Italia", spune Bogdan Sgarcitu, directorul de comunicare al Bechtel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO