Eveniment

Cresterea TVA e necesara, dar nu suficienta

19.07.2005, 19:10 18

Majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 22% ar putea sa nu fie suficienta pentru acoperirea cheltuielilor bugetare din 2006-2007, se arata in studiul "Efectele majorarii TVA si continuarea reformei fiscale in Romania", elaborat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRMB).

Potrivit raportului, introducerea cotei unice de impozitare a generat efecte colaterale multiple. Astfel, incasarile din impozitul pe venit sunt estimate a fi mai mici decat cele programate, in timp ce cheltuielile bugetare estimate sunt tot mai mari, determinate de situatii neprevazute, precum acoperirea pagubelor produse de calamitati, criza medicamentelor etc. Toate acestea, in conditiile in care ponderea deficitului bugetar in PIB trebuie sa scada de la 1,5% la 0,75%, conform intelegerilor cu FMI.

"In plus, deficitul de cont curent extern al Romaniei se ridica in acest an la 12,5% din PIB, o cota dubla fata de limita de alerta considerata pe plan international, de circa 6% din PIB. Acest indicator recomanda masura majorarii TVA cu circa 3%, incepand cu 1 ianuarie 2006", se arata in studiu.

Efectele cotei unice s-au amplificat pe fondul altor doua masuri de politica financiara, respectiv: cresterea creditului de consum si a transferurilor de bani realizate de romanii care lucreaza in strainatate, intarind tendintele de apreciere a leului.

Toate aceste politici fiscale si de finantare au afectat exporturile si au stimulat importurile pentru consum, spun specialistii CCIRMB.

"La toate aceste dezechilibre, unica politica fiscala eficienta pare sa fie majorarea TVA, singura in masura sa conduca la descurajarea cererii pe piata. Insa exista temeri ca nici majorarea TVA de la 19% la 22% nu va fi suficienta pentru acoperirea cheltuielilor bugetare din 2006-2007", spun specialistii CCIRMB.

Acestia subliniaza faptul ca majorarea TVA nu este o cerinta obligatorie a FMI sau a UE. "Fata de o reducere a gradului de colectare a veniturilor bugetare, comparativ cu cresterea economica preconizata, FMI a propus trei solutii privind cresterea veniturilor la buget: impozitarea terenurilor agricole, majorarea cotei unice de impozitare si/sau majorarea TVA", se arata in lucrare. Insa, tinand seama de cerintele reformei fiscale privind translarea poverilor fiscale de pe impozitele directe (venituri si profit) pe cele indirecte (accize si TVA), executivul a optat pentru taxarea consumului, mai intai prin majorarea anticipata a accizelor si ulterior prin cresterea TVA.

"Majorarea taxei pe valoarea adaugata la 22%, incepand cu anul 2006, este o consecinta directa a corelatiilor privind cota unica de impozitare de 16%, avand si alte influente in cresterea tintei prevazute pentru inflatie de la 5% la 6,5% pentru 2006", spun specialistii CCIRMB. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO