Eveniment

Cristina Trăilă de la Achiziţii: SEAP nu aduce de fapt economii, ci doar transparenta

14.06.2010, 23:48 72

Derularea achiziţiilor publice prin SEAP (Sistemul Electronic deAchiziţii Publice) nu aduce economii bugetului. Avantajulsistemului este transparenţa lui, dar nu se fac economii, susţineCristina Trăilă, preşedinta Autorităţii Naţionale de Reglementareşi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

În repetate rânduri, atât premierul Emil Boc, cât şipreşedintele Traian Băsescu au susţinut că licitaţiile în sistemelectronic aduc economii mari bugetului, iar ministrulcomunicaţiilor Gabriel Sandu a venit în martie cu o cifră: anultrecut s-ar fi făcut economii de 1,1 mld. euro, iar anul acesta arurma să fie făcute economii de 2,2 mld. euro. Însă instituţiile nuau conturi separate în care să fie evidenţiate, la final de an,eventualele economii făcute în urma folosirii sistemuluie-licitaţie. Şi atunci unde sunt economiile? Cristina Trăilă spunecă, de obicei, indicatorii de cost folosiţi în anunţurile delicitaţii sunt aceiaşi cu banii de care dispun autorităţilecontractante.

Pe de altă parte, o anomalie a sistemului de achiziţii este că,în vreme ce ANRMAP este instituţia care reglementează şimonitorizează achiziţiile publice, sistemul electronic estegestionat de Ministerul Comunicaţiilor. Şefa ANRMAP admite că ar finormal ca instituţia sa să gestioneze sistemul, însă spune că nuare în subordinea sa decât 98 de oameni. De SEAP se ocupă însăangajaţi din Ministerul Comunicaţiilor, care pot fi transferaţi. Înacest moment o unitate care trebuie să facă o achiziţie peSEAP trimite documentaţia pentru aprobare la ANRMAP şi apoi însistemul de achiziţii publice. Prin dubla coordonare a SEAP nicieficienţa sistemului nu este măsurabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO