Eveniment

Criza din sanatate: demiteri la CNAS

27.10.2003, 00:00 65

Dupa trei ani in care a asigurat conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Eugen Turlea, a fost demis vineri in urma prezentarii, in sedinta de Guvern, a raportului privind controlul derulat la CNAS.
Schimbarea lui Turlea nu este deloc surpinzatoare in contextul in care in acest moment criza din sistemul de sanatate este mai acuta ca niciodata. Locul lui Turlea a fost luat de Cristian Celea, director general al aceleiasi institutii.Turlea a fost numit in fruntea CNAS in 2000, anterior fiind directorul Corpului Expertilor Contabili si Contabili Autorizati, filiala Bucuresti. De profesie este profesor.Ministrul delegat al Autoritatii Nationale de Control (ANC), Ionel Blanculescu, care este si ministru interimar al Sanatatii, a afirmat, vineri, la Palatul Victoria, ca decizia inlocuirii lui Turlea a fost luata ca urmare a modului de gestionare a conventiilor de esalonare a obligatiilor pe care societatile comerciale le au la fondul national unic de asigurari de sanatate si a felului "necorespunzator" de recuperare a datoriilor din sistem.CNAS este institutia care "strange" banii aferenti asigurarilor de sanatate de la persoanele fizice si juridice si incheie mai departe contracte de asigurari de sanatate cu spitalele si politiclinicile.Totodata, au fost eliberati din functie vicepresedintele CNAS, Iulian Popescu, si Aurel Teodorescu, director de audit in cadrul CNAS. Ministrul interimar al Sanatatii a mai anuntat ca Autoritatea Nationala de Control (ANC) va sesiza Parchetul National Anticoruptie (PNA) pentru a investiga modul in care a fost dobandit sediul central al CNAS. Imobilul, situat in Piata Muncii, a fost cumparat in 1999, printr-o licitatie publica organizata defectuos, la un pret cu sapte milioane de dolari, desi pretul real al cladirii se ridica la un milion de dolari, a aratat Blanculescu.El a mai precizat ca ANC a inceput, joi, o serie de controale la Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti, Casa de Asigurari de Sanatate Prahova si la spitalele din Iasi si Brasov. Tot la CNAS, se deruleaza, pana in 30 octombrie, o verificare legate de datoriile neachitate ale spitalelor.Reactia sindicatelor la demitererile de la sfarsitul saptamanii trecute nu au intarziat sa apara. Astfel, demiterea vicepresedintelui CNAS Iulian Popescu este contestata de sindicate care considera ca inlocuirea unei persoane din acest post poate fi facuta doar de Consiliul de administratie al institutiei si nu de catre Guvern."Vreau sa cred ca este o confuzie", a declarat pentru Mediafax, Marius Petcu, presedinte al CNSLR Fratia si al Federatiei sindicatelor Sanitas a asistentilor medicali.Petcu a aratat ca potrivit legii vicepresedintii CNAS sunt alesi de Consiliul de administratie, singurul organism care poate sa si-i demita. In plus vicepresedintii sunt mandatati de Confederatiile sindicale si patronale in conducerea Casei, Iulian Popescu fiind desemnat reprezentant al sindicatelor.



Cine e Cristian Celea
Colonelul Cristian Celea a fost desemnat director general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in luna ianuarie a acestui an, in urma concursul organizat de Ministerul Sanatatii, la care s-au inscris doi candidati si s-a prezentat numai unul.
Cristian Celea a absolvit Facultatea de Medicina Militara in 1982, dupa care a lucrat in diverse unitati militare, printre care Centrul de Instructie a Marinei-Mangalia. A fost comandant de  spital de linie la Bucuresti si a facut specializarea in oftalmologie in Spitalul de Ochi din Bucuresti.
In 1994, s-a trasferat la SRI, unde a preluat functia de director interimar al Spitalului Balotesti, apoi conducerea cabinetului de oftalmologie la Policlinica SRI, sef sectie la Spitalul SRI, loctiitor al Directiei Sanitare a SRI si comandant al Spitalului "Profesor Doctor Agripa Ionescu", de unde a fost transferat la CNAS. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO