Eveniment

Criza pune capac micilor benzinari

Criza pune capac micilor benzinari
10.12.2008, 19:07 19

Marii jucatori petrolieri mizeaza pe inelasticitatea consumului de carburanti in functie de pret si de aceea vorbesc pentru anul viitor de o reducere a ritmului de crestere, nu de o scadere a consumului fata de anul acesta.

"Vanzarile noastre prin benzinarii au ajuns la jumatatea anului 2008 la 848 de mii de tone, cu 24% peste valoarea din 2007 si a atins 1.386 de mii de tone la 9 luni, ceea ce inseamna o crestere de 25% fata de perioada similara din 2007. In ultimele luni, respectiv septembrie, octombrie, am asistat la o crestere a vanzarilor prin statii. In octombrie am atins un maxim al vanzarilor lunare de carburanti, de 200 milioane de litri, o crestere cu 30% fata de luna octombrie 2007", au mai precizat reprezentantii Petrom.
In timp ce marii jucatori de pe piata petroliera spun ca nu sunt inca extrem de afectati de efectele crizei internationale, benzinariile particulare au inceput sa se inchida.
"Avem scaderi ale vanzarilor, desi preturile sunt acum din ce in ce mai mici si ne si apropiem de sarbatori cand consumul ar trebui sa creasca. Desi vedem acum preturi foarte mici, aceasta nu este decat o situatie pe moment pentru ca eu cred ca din vara anului viitor, preturile vor incepe sa creasca din nou. Din primavara si pana acum circa 20-25 de benzinarii particulare s-au inchis sau au fost vandute pentru ca multe dintre ele nu au putut suporta socul scumpirilor fara precedent din vara anului acesta", spune Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, asociatia care mai cuprinde sub 400 de puncte de alimentare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO