Eveniment

Cu punga plina: deficitul bugetar inca era in scadere la sfarsit de septembrie

19.11.2004, 00:00 16

Cresterea incasarilor la bugetul de stat a continuat sa restranga deficitul de venituri fata de cheltuielile programate in bugetul general consolidat pana la 0,3% din PIB la sfarsitul lunii septembrie. Ultima tinta de deficit bugetar specificata in memorandumul cu FMI este de 1,64% din PIB.
La jumatatea anului, deficitul era de 0,6% din PIB. In aceste conditii, Ministerul Finantelor a ramas cu suficient spatiu de manevra in suplimentarea anumitor cheltuieli in ultimele luni ale anului.
In ciuda performantei inregistrate de veniturile bugetului de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat a incheiat primele noua luni cu incasari reprezentand 71,7% din suma programata, in timp ce cheltuielile s-au situat la 75%. Astfel, deficitul s-a situat la aproape 3.713 miliarde de lei, desi asigurarile sociale au fost subventionate de bugetul de stat cu 9.374 miliarde de lei.
In acelasi timp, fondul asigurarilor de sanatate a inregistrat un deficit de 2.538 miliarde de lei, diferenta dintre gradul de realizare la venituri si cheltuieli fiind de 2,8 puncte procentuale.
La nivelul bugetului general consolidat veniturile s-au majorat cu 0,8 puncte procentuale din produsul intern brut, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, acestea au atins aproape 75% din suma estimata pentru cele douasprezece luni ale anului. Cel mai mult au crescut veniturile fiscale - cu 0,9% ca pondere in PIB. In aceasta categorie, o sursa importanta de incasari a ramas impozitul pe profit, care a inregistrat o crestere de peste 52% in termeni nominali fata de primele noua luni din 2003. Este efectul dezvoltarii afacerilor in conditiile unei ameliorari a productivitatii si eficientei, dar si al alinierii cotei de impozit pe profit la nivelul standard de 25% incepand cu 1 ianuarie 2004.
Veniturile din contributii de asigurari sociale s-au majorat cu 19,5% in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Inca si mai rapid au crescut incasarile din TVA, in conditiile expansiunii rapide a afecerilor in domeniul comertului, dar si ale imbunatatirii colectarii. Astfel, TVA a adus la buget 120.323 miliarde de lei, cu 24% mai mult decat in primele noua luni ale anului precedent.
Veniturile din accize au totalizat 57.427 miliarde de lei, reprezentand o crestere in termeni nominali cu 36,7%. Potrivit Ministerului Finantelor, majorarea s-a datorat unei deprecieri a leului fata de euro cu 12,7% comparativ cu primele noua luni ale 2003, dar si cresterii accizelor la unele produse petroliere, tutun, alcool etilic si bauturi alcoolice, precum si impunerii obligativitatii platii accizelor la uleiurile minerale inainte de livrarea acestora.
In ciuda eliminarii taxelor vamale la importurile de produse industriale din UE, veniturile bugetare din aceasta sursa au crescut cu 23,6% fata de aceesi perioada a anului trecut. Cresterea a fost favorizata de majorarea importanta a volumului importurilor din tari non-UE precum Federatia Rusa (7,4% din total), China (3,1% din total) sau Ucraina (2,9%).
La asemenea niveluri de colectare, bugetul de stat si-a permis sa redistribuie din impozitul pe venit 49.241miliarde lei catre autoritati ale administratiei publice locale, iar din TVA 35.528 miliarde lei destinate finantarii cheltuielilor institutiilor de invatamant preuniversitar de stat, a unor actiuni specifice agriculturii, sanatatii precum si subventionarii energiei termice livrate populatiei.
Cheltuielile bugetului general consolidat s-au majorat in primele noua luni ale anului 2004 cu 9,4% in termeni reali fata de cele inregistrate in anul precedent in aceeasi perioada, reprezentand 71,7% din estimarile anuale.
Raportate la PIB, cheltuielile bugetare totale si-au majorat ponderea cu 0,4 puncte procentuale.
Reducerea costurilor datoriei guvernamentale externe, precum si utilizarea incasarilor din privatizare si din recuperarea activelor bancare pentru rascumpararea datoriei publice interne, au condus la diminuarea ponderii cheltuielilor cu dobanzile in total cheltuieli bugetare cu 3,3 puncte procentuale fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO