Eveniment

Cu salariul mediu poti lua un apartament in 60 de ani

29.10.2008, 20:15 9

Dezvoltatorii imobiliari sustin ca dobanzile mai mari la credite si costurile in crestere ale constructiei se vor rasfrange tot asupra cumparatorilor de apartamente, in timp ce reprezentantii firmei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) sustin ca locuintele sunt de patru ori mai inaccesibile romanilor decat cetatenilor din statele vest-europene.

"Cei care vor pierde din aceasta criza sunt utilizatorii finali, tinand cont de faptul ca dezvoltatorii vor pune in spatele cumparatorilor finali costurile mai mari cu constructia si finantarea, iar in conditiile in care vor fi mai putine proiecte, preturile cu siguranta vor merge in sus", a declarat Shimon Galon, directorul dezvoltatorului imobiliar Globe Trade Center (GTC), in cadrul unui seminar imobiliar organizat de Business Standard.
Pe de alta parte, reprezentantii firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers apreciaza ca raportul dintre salariul mediu la nivel national si pretul locuintelor din Romania este unul mult prea mare fata de alte state europene, comparabil doar cu cele din Bulgaria si Ucraina.
"In Romania numarul de ani in care se poate cumpara un apartament mediu, de doua camere, cu salariul mediu pe economie, este de circa 50-60 de ani. In alte piete spre care ne uitam, acest lucru se poate intampla in 20 de ani, iar ideal este 10-15 ani", a declarat Speranta Munteanu, director Real Estate Leader al PricewaterhouseCoopers.
Acest calcul analizeaza veniturile oficiale, in timp ce dezvoltatorii sustin ca veniturile reale din Romania sunt mult mai mari, "altfel am muri cu totii de foame", potrivit lui Galon. Anul acesta a fost consemnata prima scadere a pretului apartamentelor vechi, in timp ce locuintele noi au stagnat sau au inregistrat o usoara scadere, sub influenta crizei financiare internationale care a scumpit si inasprit creditele si a alungat investitorii speculativi in apartamente noi.
"Tranzactiile au scazut serios la apartamentele noi, insa nu din cauza echilibrarii pietei, ci din cauza crizei financiare. In septembrie au fost sesizate si unele corectii de pret, la proiectele la care preturile crescusera anterior datorita faptului ca erau aproape finalizate", declara Raluca Irimie, managerul departamentului de consultanta al companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Reprezentantul Colliers sustine pe de alta parte ca in ultimul timp a inceput sa apara o diferenta intre preturile solicitate pentru apartamentele noi si cele la care se incheie tranzactiile.
Reprezentantii a doua dintre cele mai puternice companii israeliene prezente pe piata locala - GTC si AFI Europe - sustin ca in ultimele luni au operat cresteri ale chiriilor pentru spatiile inchiriate in mallul Cotroceni Park, realizat de AFI Europe, si cladirea de birouri City Gate, din portofoliul GTC.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO