Eveniment

Cu sau fara bunavointa, marile proiecte de investitii ocolesc Romania

15.03.2004, 00:00 19



Romania duce lipsa chiar si de bunavointa in a atrage investitii straine, a constatat premierul Adrian Nastase. El a descoperit una din cauzele esecurilor Romaniei in a incuraja investitii straine directe consistente: lipsa de bunavointa a unor reprezentanti ai autoritatilor locale pentru rezolvarea problemelor semnalate de oamenii de afaceri care doresc sa dezvolte investitii de tip greenfield (de la zero). Seful Executivului se declara "deranjat" de aceasta situatie.



Concurenti regionali ai Romaniei, precum Slovacia, fac insa mult mai mult pentru atragerea de investitii straine, chiar daca nu exista astfel de motive de "deranj" oficial.



Cel mai recent exemplu este decizia guvernului de la Bratisalva de a acorda un ajutor reprezentand 207 milioane de dolari constructorului sud-coreean de automobile Kia, pentru deschiderea unei uzine in nordul Slovaciei.



Slovacia s-a luptat din greu pentru a castiga competitia cu Polonia in a atrage investitorul sud-coreean, afiliat al gigantului Hyunday. Statul slovac va acoperi costul achizitiei terenului necesar construirii uzinei, va acorda subventii pentru crearea noilor locuri de munca, va finanta investitiile pentru infrastructura de drumuri si utilitati. Castigul asteptat: o contributie la cresterea economica a Slovaciei estimata la 0,7% in doi ani. Kia investeste 700 milioane de euro, creand astfel 2.400 de locuri de munca si amplificand potentialul de export al tarii printr-o capacitate de productie de 200.000 de masini pe an, din 2006. Atractivitatea Slovaciei in comparatie cu Polonia a fost sporita de reforma fiscala curajoasa, concretizata prin introducerea unei cote unice de impozit de 19%, atat pe profit, cat si pe veniturile indivizilor. Creata in urma cu aproape doi ani, Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) nu a fost capabila sa-si treaca in palmares un asemenea proiect, in conditiile in care nici nu are prea multe de oferit investitorilor, mai ales cand este nevoie de concursul autoritatilor locale. In aceste conditii, premierul Nastase le-a cerut vineri prefectilor si presedintiilor consiliilor judetene sa mentina legatura cu presedintele Agentiei si sa raspunda apelurilor transmise de institutie.



Nastase le-a mai cerut prefectilor sa acorde investitorilor sprijinul minim pentru identificarea terenurilor unde pot fi dezvoltate astfel de proiecte, precum si pentru asigurarea infrastructurii si a utilitatilor necesare.



"Problema este ca atunci cand investitorii ajung in zona dumneavoastra de actiune, sa-i tratati cu atentie si seriozitate. Noi ne zbatem sa aducem tot felul de firme mari, sa realizeze investitii, dar s-ar putea ca unii dintre ei sa nu intre in zonele dumneavoastra de interes", a mai spus Nastase. Romania a atras anul trecut investitii straine directe de numai 1,3 miliarde de euro, fara nici un proiect greenfield de anvergura. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO