Eveniment

Cum a devenit Alro prioritate naţională şi a luat energie hidro în funcţie de preţul aluminiului

Autor: Roxana Petrescu

21.12.2010, 23:55 144

Premierul Emil Boc a semnat la sfârşitul lui ianuarie 2010 undocument trimis de fostul ministru al economiei, Adriean Videanu,prin care şi-a exprimat acordul ca industria primară de aluminiu săfie considerată domeniu prioritar pentru economia na­ţională.

Două luni mai târziu de la semnarea acestui document, Alro,singurul producător de aluminiu din România, încheia un contract cuHidroelectrica până în 2018.

În acest contract preţul energiei pentru cel mai mare consumatorde electricitate din România a variat pentru prima dată în funcţiede modul în care evoluează cotaţia aluminiului la nivelinternaţional, exact aşa cum se descrie şi în documentul conceputde Videanu şi semnat de Boc.

Potrivit unor declaraţii ale directorului Hidroelectrica, MihaiDavid, care va fi schimbat din funcţie de la începutul anuluiviitor, prelungirea contractului cu Alro până în 2018 s-a făcut încontextul existenţei acestui memorandum.

Mai mult, Hidroelectrica, în urma noii formule de calcul pe bazacotaţiilor aluminiului, a câştigat în primele zece luni 47 demilioane de lei în plus faţă de vechea formulă.

"România are şansa de a fi păstrat în decursul ultimilor 20 deani de tranziţie spre economia de piaţă" câteva sectoareindustriale primare, "dintre care cel mai dinamic este cel deproducere a aluminiului primar", se arată în memorandumul cu tema"Dezvoltarea secto­rului de producţie a aluminiului primar înRomânia", iniţiat de Ministerul Economiei şi aprobat în şedinţaGuvernului din 29 ianuarie 2010, conform informaţiilor furnizate deSecretariatul General al Guvernului.

În ciuda existenţei acestui me­morandum, strategia naţională deexport a eliminat recent de pe lista de priorităţi domenii precumside­rurgia, petrolul şi gazele sau industria chimică, sectoarelecare în viziunea guvernului sunt de viitor fiind agriculturaecologică şi IT-ul.

"Statistica la nivel mondial arată că toţi producătorii dealu­miniu beneficiază de alimentarea cu energie electrică din sursahidro în procent de circa 75% din con­sum total, aceasta permiţândmen­ţinerea costurilor pe tona de alu­miniu produs la un nivelcompetitiv care să asigure parti­ciparea şi tranzacţionareaprodusului la bursă, respectiv la London Metal Exchange", se aratăîn documentul redactat de Videanu.

Potrivit acestuia, "ponderea costu­rilor cu energia electrică deaproximativ 30% din total costuri şi legătura veniturilor cuco­taţia de tranzacţionare a aluminiului" pe bursa de la Londra"fac ca rezultatul economico-financiar al producătorilor dealuminiu primar să aibă conexiune direct proproţională cu cotaţiabursieră a London Metal Exchange".

Pe 2 aprilie Alro a anunţat semnarea unui contract cuHidroelectrica valabil până în 2018 prin care producătorul dealuminiu cumpăra anual circa 3 TWh, preţul energiei variind înfuncţie de cotaţia aluminiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO