Eveniment

Cum face economii guvernul Boc cu tichetele de masa: nu le da celor care oricum nu le aveau

Cum face economii guvernul Boc cu tichetele de masa: nu le da celor care oricum nu le aveau

Marian Sarbu, ministrul muncii, spune ca ordonanta prevede "lichidarea unei cheltuieli posibile" (Foto: Agerpres)

05.01.2009, 18:05 76

Ordonanta de guvern care prevede ca institutiile publice, cu exceptia celor finantate integral din surse proprii, nu vor acorda tichete de masa in 2009 nu aduce nicio schimbare fata de anul trecut si nu lamureste ce tip de institutie poate oferi tichete de masa angajatilor sai.

Astfel, exista institutii publice finantate din surse proprii care au acordat tichete de masa angajatilor in 2008 si care vor acorda aceste beneficii angajatilor si in 2009, dar si institutii publice care primesc bani de la stat si care aloca tichete de masa salariatilor, chiar daca legea nu prevede acest lucru. Spre exemplu, anumite institutii de invatamant care nu sunt finantate total din surse proprii si care primesc bani de la buget acorda tichete de masa angajatilor, ceea ce contrazice ordonanta de guvern, care prevede ca doar institutiile de stat "finantate integral din surse proprii pot acorda tichete de masa angajatilor in 2009".  
"Sunt angajati din invatamant care primesc sau care au primit tichete de masa din bani proveniti de la bugetele locale, nu de la bugetul statului", explica Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Printre cadrele didactice care primesc tichete de masa se numara si profesorii Academiei de Studii Economice Bucuresti (ASE). Teoretic, institutia de invatamant primeste bani de la bugetul de stat, deci angajatii acesteia nu ar trebui sa primeasca tichete de masa, potrivit ordonantei de guvern. "ASE este un prestator de servicii pentru Ministerul Educatiei. Practic, ei ne dau bani pentru ca noi sa scolarizam un anumit numar de studenti. Din banii acestia, precum si din celelalte finantari, cum ar fi taxele platite de studenti, am acordat tichete de masa", spune Gheorghe Rosca, rectorul ASE.
Alti bugetari care au primit tichete de masa anul trecut sunt angajatii din spitale, deoarece acestea sunt finantate din surse proprii.
"In spitale lucreaza circa 220.000 de oameni, ceea ce inseamna ca acestia vor primi tichete de masa anul acesta. Angajatii din spitale au beneficiat de tichete de masa si in ultimii ani", afirma Adrian Birea, prim-vicepresedintele federatiei sindicale Sanitas.
Sursele de finantare ale spitalelor provin din contractele incheiate cu casele de asigurari de sanatate. "Noi obtinem bani din contractele de prestari servicii incheiate cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB). Singurii bani pe care ii primim de la stat sunt cei destinati investitiilor, cum ar fi achizitionarea de aparatura medicala", explica Alexandru Dinu, director administrativ la spitalul Elias.
Valoarea unui tichet de masa a fost majorata succesiv in ultimii ani, ajungand in prezent la 8,31 de lei
"Aceste tichete de masa nu s-au acordat nici anul trecut si nu se vor acorda nici anul acesta din lipsa de bani. Este vorba doar de lichidarea unei cheltuieli posibile", a declarat pentru ZF Marian Sarbu, inistrul muncii, familiei si egalitatii de sanse.
Potrivit unui calcul realizat de ZF, cei 220.000 de salariati care lucreaza in spitale au primit in 2008 tichete de masa in valoare de 443 mil. lei (120 mil. euro). Daca tichetele de masa ar fi acordate tuturor salariatilor din sectorul public, al caror numar este de aproximativ 1,2 milioane, potrivit fostului ministru al muncii Paul Pacuraru, valoarea tichetelor de masa din sectorul bugetar ar fi de peste 660 mil. euro. Astfel, statul ar fi trebuit sa cheltuiasca anul trecut 540 de milioane de euro cu tichetele de masa, pe langa cei 120 mil. euro, cat este valoarea tichetelor de masa pentru angajatii din spitale.
Potrivit datelor ZF care iau in calcul informatiile oferite de cei mai mari emitenti de tichete de masa - Accor Services, Sodexo si Cheque Dejeuner - in prezent, peste 3 milioane de salariati beneficiaza de tichete de masa.
Potrivit presedintelui Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa Bogdan Hossu, sectoarele principale care au dreptul sa primeasca tichete de masa sunt invatamantul, sanatatea, administratia publica si apararea.
Legea prin care au inceput sa fie acordate tichete de masa bugetarilor a fost aplicata incepand cu 1998. Din anul 2001, acordarea tichetelor de masa a fost liberalizata, toti cei aproximativ 1,2 milioane de bugetari avand, teoretic, dreptul de a primi tichete de masa.
"Intre timp, la aceasta lege au fost adaugate diferite restrictii care au impiedicat acordarea tichetelor de masa tuturor bugetarilor. De exemplu, ca tichetele de masa sa fie acordate doar din sursele proprii ale intreprinderilor de stat sau din venituri extrabugetare, sau ca acestea sa nu fie acordate intreprinderilor care inregistreaza pierderi", subliniaza Bogdan Hossu.
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO