Eveniment

Cum mai duduie economie: PIB a crescut cu 6,5% in sase luni

30.08.2004, 00:00 13

Produsul Intern Brut al Romaniei a inregistrat o crestere de 6,5% in primul semestru, dinamica economiei accelerandu-se in trimestrul al doilea avand in vedere ca dupa primele trei luni cresterea era de 6,1%, pe seama exploziei consumului.
"Cresterea economica a fost de 6,5% in primul semestru, cu un punct peste nivelul prognozat, ceea ce ne-a determinat sa ajustam deficitul bugetar sub nivelul de 2,1% din PIB", a declarat ministrul finantelor Mihai Tanasescu.
Cifra anuntata de ministrul finantelor nu face decat sa intareasca imaginea de economie cu motoarele turate din ce in ce mai puternic. Potrivit unor analisti, cresterea economica accelerata nu poate fi considerata incompatibila cu dezinflatia atat timp cat rata inflatiei este inca ridicata, la peste 10%.
Mihai Tanasescu a anuntat dupa ultima sedinta de guvern reducerea obiectivului de deficit bugetar pe anul in curs la 1,64% din PIB, in conditiile unei rectificari pozitive a bugetului, care a adus suplimentari de cheltuieli de 21.000 miliarde de lei.
In primele trei luni ale lui 2004, consumul populatiei a atins un ritm exploziv de 8,4%, sensibil peste cresterea de 7,3% a formarii brute de capital, respectiv de 6,6% a industriei si de 5,7% a serviciilor.
Cresterea economica bazata pe consumul privat poate crea insa dificultati in indeplinirea obiectivelor de reducere a inflatiei la o singura cifra, precum si de temperare a tendintei de crestere a dezechilibrului extern - 1,62 miliarde de euro pe sase luni.
Astfel, decizia de reducere a deficitului a fost impusa de necesitatea atingerii tintei de inflatie de 9% la sfarsitul anului, precum si de reducerea riscurilor ca expansiunea deficitului de cont curent sa scape de sub control.
In prima jumatate a anului trecut, economia romaneasca inregistra o crestere de 4,3%, pentru ca pe seama unei accelerari in a doua parte a anului sa ajunga la 4,9% din PIB.
Cresterea din acest an se bazeaza pe o productie agricola foarte buna, dar si pe consumul intern, astfel incat tinta pe intreg anul a fost revizuita de la 5,5% la 6,5%.
Tanasescu spune ca premisele pentru consolidarea unei cresteri economice peste asteptari sunt sustinute de performanta continua a exporturilor, care au adus incasari de 2,24 miliarde de euro in luna iulie, insumand circa 11 miliarde de euro pe sapte luni.
Cresterea economica accelerata nu poate decat sa ajute Romanie sa recupereze decalajul care o desparte de Uniunea Europeana, in conditiile in care PIB/locuitor nu reprezinta decat circa 30% din media comunitara. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO