Eveniment

Cum reduc institutiile statului cheltuielile salariale cu 15%

21.09.2009, 18:52 56

Cu doar opt zile inainte ca reducerile salariale de 15,5% lunarsa trebuiasca sa fie operate in fiecare minister si institutiepublica, putini sunt cei care au decis cum se va face exact acestlucru.

Cei de la Bucuresti spun ca deciziile finale vor fi luate defiecare unitate teritoriala in parte, cei din teritoriu asteaptadecizii de la nivel central. Si cu totii asteapta ca legea sa fiepublicata in Monitorul Oficial.

In proiectul de lege privind reorganizarea unor autoritati siinstitutii publice se arata: "In vederea incadrarii inconstrangerile bugetare determinate de situatia de criza economica,in perioada octombrie-decembrie 2009, conducatorii autoritatilor siinstitutiilor publice, indiferent de modul de finantare, auobligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5%lunar". Modalitatile prin care se va opera aceasta reducere vor fiacordarea de pana la 10 zile libere fara plata, reducereaprogramului de lucru, combinarea celor doua variante, sau "altavarianta cu efect echivalent".

"Nu am luat inca o decizie privind reducerea cheltuielilor",spune Cristian Poteras, primarul Sectorului 6 din Bucuresti,precizand ca probabil va fi o decizie unitara pentru totiangajatii. "La nivelul ministerului, sunt 34.000 de angajati. Nu lise va aplica tuturor acelasi regim", spune Daniela Daraban,purtator de cuvand in cadrul Ministerului de Finante.

In cadrul Comisiei Nationale de Prognoza, pe langa cele 15disponibilizari prevazute in ultima rectificare bugetara, se vorreduce cheltuielile salariale cu 15,5% fie prin reducereaprogramului de lucru, fie prin concediu fara plata. "Fiecareangajat va putea sa aleaga dintre cele doua variante. Insa maiintai trebuie ca legea sa fie publicata", spune Ion Ghizdeanu,seful institutiei.

"Asteptam publicarea legii", spune Miron Moldoveanu, director inDirectia de Buget al Ministerului Agriculturii si secretar de stat,precizand ca decizia trebuie discutata si cu sindicatele. Vezi pagina 3

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO