Eveniment

Cum s-a ajuns la amenda de 22 mil. euro in farma

07.03.2008, 19:54 28

Cea mai mare amenda de pe piata farmaceutica data de Consiliul Concurentei (CC) pentru o intelegere neconcurentiala privind insulina ridica valul unei afaceri despre care se stiu putine, dar care ruleaza sute de milioane de euro. Cum a ajuns piata in aceasta situatie limita?
Piata produselor diabetice, estimata la peste 30 mil. euro anul trecut, este impartita de trei producatori: Novo-Nordisk, Sanofi-Aventis si Eli Lilly. Dupa o investigatie derulata in intervalul 2005-2006 CC a decis sa sanctioneze trei distribuitori, Mediplus, Relad si A&A Medical pentru "impartirea portofoliului de produse pentru diabet al Eli Lilly Export". Amenzile acordate (13,6 mil. euro pentru Mediplus, 7 mil. euro pentru Relad, 0,9 mil. euro pentru A&A Medical si 1 mil. euro pentru Eli Lilly) reprezinta un record in industria de profil.
Pana in 2007, achizitiile de medicamente pentru tratamentul bolnavilor de diabet se realizau prin intermediul unei licitatii nationale, la care orice distribuitor putea veni cu propria oferta de pret. In functie de puterea financiara putea licita sub pretul maxim admis de catre Ministerul Sanatatii. In aceste conditii livrarea de medicamente pentru diabet se facea in baza unui contract intre Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si distribuitor, iar niciun alt competitor nu putea veni cu o oferta de pret in timpul contractului. Ultima licitatie nationala pentru programele de oncologie a fost organizata in 2003, iar livrarile de medicamente in intervalul 2003-2007 s-au facut pe baza unor acte aditionale la contractele deja incheiate.
Sumele alocate pentru diabet au crescut si in acelasi timp si valoarea contractelor. Pe site-ul CNAS nu sunt disponibile informatii cu privire la modul in care s-au facut aceste majorari de contracte.
Mircea Cinteza, care a fost ministrul sanatatii sapte luni in 2005, spune ca la inceputul mandatului nu a facut o prioritate din organizarea licitatiilor nationale datorita unei crize acute de fonduri cu care se confrunta.
"Spre jumatatea verii am initiat procedurile insa nu am mai avut timp", a spus Cinteza. Ovidiu Branzan, care a ocupat anterior fotoliul de ministrul nu a putut fi contactat. La inceputul anului trecut, ministerul a avut initiativa organizarii licitatiilor nationale insa acestea au fost suspendate din motive procedurale. Ulterior, s-a decis trecerea medicamentelor pentru diabet la farmaciile cu circuit deschis. In aceste conditii, livrarile de medicamente nu se mai fac in baza unui contract dintre un furnizor si CNAS. Orice companie de distributie poate veni cu propria oferta de pret in piata.
Reprezentantii distribuitorilor neaga existenta unor intelegeri.
"Managementul Mediplus intentioneaza sa conteste in justitie decizia Consiliului Concurentei si totodata sa solicite Curtii suspendarea platii amenzii pana la pronuntarea unei hotarari definitive si irevocabile cu privire la presupusa incalcare a legii", spun reprezentantii Mediplus.
Si reprezentantii Relad spun ca vor contesta decizia CC. "Asteptam sa primim o notificare oficiala insa vom contesta decizia Consiliul Concurentei. Nu exista motive pentru o astfel de sanctiune", a spus Cezar Zaharia, directorul general al Relad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO