Eveniment

Cum se descurca Europa si Romania dupa o saptamana de criza a gazelor?

11.01.2009, 19:44 17

Livrarile de gaze rusesti catre Romania erau in continuare blocate ieri dupa-amiaza, dupa ce negocierile dintre Moscova si Kiev pe tema pretului pe care trebuie sa il plateasca Ucraina in 2009 pentru gazul rusesc nu au avut niciun rezultat in patru zile de negocieri, potrivit reprezentantilor Naftogaz, citati de AFP si preluati de Mediafax.

Gazprom sustine ca pierde zilnic 120 mil. $ ca urmare a acestei situatii, in timp ce statele europene recurg la o serie de masuri drastice pentru a se proteja de efectele conflicutlui ruso-ucrainean.
In ceea ce priveste reluarea livrarilor catre tarile europene de catre Gazprom situatia este neclara, informatiile venite pe agentiile internationale fiind contradictorii. Astfel, potrivit Gazprom activitatea observatorilor care trebuie sa se asigure ca gazul rusesc circula fara obstacole intre Rusia si Europa via Ucraina va fi intarziata, intrucat Moscova nu a primit versiunea acordului semnata de Kiev privind crearea acestui mecanism, a anuntat duminica grupul rus Gazprom, citat de AFP, preluat de Mediafax. Acest acord este conditia pusa de Moscova pentru a-si relua livrarile de gaze spre Europa, intrerupte de miercuri. Pe de alta parte, premierul ucrainean Iulia Timosenko a anuntat ca tara sa a semnat protocolul privind tranzitul gazelor rusesti pe teritoriul Ucrainei, deschizand astfel calea pentru eventuala reluare inca de ieri a livrarilor de gaze naturale catre Europa.
Reprezentantii Transgaz nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei in legatura cu o eventuala reluare a livrarilor de gaze catre Romania.
Pentru piata locala marea surpriza a sfarsitului de saptamana a fost reprezentata de declaratiile premierului rus Vladimir Putin legate de posibilitatea includerii Romaniei in South Stream, dar si a renuntarii la intermediari in ceea ce priveste relatia de furnizare a gazelor naturale catre piata locala. Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova, l-a intrebat pe Putin intr-o conferinta de presa pe tema gazelor sustinuta la resedinta prezindentiala de la Novo - Ogarevo: "Stiti ca noi primim gaz rusesc prin intermediul unor companii intermediare si Bucurestiul incearca permanenent sa obtina (contracte de)livrari directe din Rusia. Cat de real ar fi aceasta? Aceasta este prima intrebare. A doua intrebare - se examineaza varianta includerii Romaniei in proiectul South Stream?".
Raspunsul lui Putin la intrebarile jurnalistului roman a fost unul neasteptat pentru care autoritatile locale inca nu au o replica. Putin spune ca Romania este binevenita in South Stream, proiectul concurent al Nabucco, si ca ar putea primi direct gazul din Rusia, fara intermediari. "Transmiteti, va rog, presedintelui Romaniei ca tot volumul de gaz anual destinat pentru consumul Ucrainei suntem de acord sa-l vindem companiei de stat din Romania, iar voi sa-l vindeti mai departe Ucrainei... E buna oferta?... Sper c-ati consemnat!" si-a incheiat Putin raspunsul catre jurnalistul roman.
"Cand mi-a dat raspunsul la intrebari (Putin - n.r.) se uita fix sa vada daca notez", a povestit dupa conferinta corespondentul TVR, Liviu Iurea.
"Nu au fost invitati jurnalisti japonezi sau chinezi, ci numai cei care aveau legatura cu actuala situatie. Ridicam mana ca la scoala. A fost intrebat (Putin - n.t.) de jurnalistii britanici cat de des foloseste arma energetica in relatiile politice, moment in care s-a vazut ca s-a suparat si poate din aceasta cauza a plecat mai devreme", a mai spus Iurea.
Inainte de aceasta conferinta, Putin a avut o convorbire telefonica cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, pe tema gazelor, dar deocamdata acesta nu au fost facute publice detaliile acesteia.  
Daca Romania se descurca singura in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale a pietei din productia proprie si din depozite, care sunt exploatate la maxim, vecinii nostri trebuie sa se imprumute pentru a face fata acestei situatii fara precedent.
In timp ce temperaturile sunt cu mult sub zero grade Celsius, Bosnia a primit "un imprumut" in gaze de la Serbia, care este la randul sau alimentata de Ungaria si Germania, a declarat Almir Becarevici, patronul BH-Gas.
Bulgaria si Republica Moldova urmau sa primeasca gaze ucrainene duminica dimineata, a relatat agentia rusa Itar-Tass, citand un reprezentant al Ukr-Trans-Gaz, compania responsabila cu conductele de gaz, informeaza site-ul novinite.com. Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov i-a cerut omologului sau roman Traian Basescu, intr-o conversatie telefonica, sa asigure tranzitul gratuit al gazelor naturale ucrainene prin sistemul de distributie din Romania, daca va fi nevoie, relateaza agentia Focus News, in pagina electronica, citata de Mediafax.
Guvernul croat a decis sambata sa intrerupa aprovizionarea cu gaze a marilor consumatori industriali, in conditiile in care livrarile de gaze rusesti raman suspendate, iar un val de frig determina cresterea consumului, relateaza AFP.
Guvernul slovac a decis sa inceapa procesul de repornire a celui de-al doilea reactor al centralei nucleare V1 de la Jaslovske Bohunice, oprit recent, din cauza crizei gazelor, a anuntat premierul slovac Robert Fico, sambata, la Bratislava, relateaza AFP.
 
Masuri de criza
 
  • Bosnia a inceput sa fie aprovizionata cu gaze de Serbia.
  • Serbia este la randul sau alimentata de Ungaria si Germania.
  • Bulgaria a cerut Romaniei asigurarea tranzitului gratuit al gazelor ucrainene.
  • Slovacia a decis repornirea unor capacitati nucleare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO