Eveniment

Cum se va calcula randamentul minim al pietei de pensii private

Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania

Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania

27.05.2010, 23:45 113

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) adecis cum se va calcula randamentul minim al fondurilor de pensiiprivate obligatorii (pilonul II), foarte important pentru aceastapiata, deoarece fondurile care coboara sub aceasta limita intra inadministrarea speciala a Comisiei si pot chiar sa iasa de pe piatain cazul in care nu se redreseaza.

Prima evaluare a randamentelor fondurilor de pensii obligatorii,care in prezent au peste 5 milioane de participanti, va firealizata la sfarsitul lunii iunie, pentru primii doi ani defunctionare. Astfel, CSSPP va calcula un randament mediu ponderatcu valoarea activelor administrate de fiecare fond, dar niciun fondnu va putea avea o pondere mai mare de 20%, a declarat MirceaOancea, presedintele Comisiei, prezent ieri la ForumulInternational de Asigurari Reasigurari organizat la Sinaia de MediaXPRIMM.

Metodologia de calcul se bazeaza pe o rata medieponderata

"Metodologia de calcul se bazeaza pe o rata medie ponderata, darniciun fond de pensii nu va avea un procent mai mare de 20%. Infunctie de aceasta rata medie se va stabili nivelul minim derandament pe grade de risc", a spus Oancea.

Pentru fondurile cu profil de risc scazut, rata minima va fiegala cu valoarea minima dintre rata medie ponderata minus 3 puncteprocentuale si 60% din rata minima.

In cazul fondurilor cu profil de risc mediu, randamentul minimeste dat de cea mai mica valoare dintre rata medie ponderata minus4 puncte sau 50% din rata medie. In cazul fondurilor cu riscridicat, din rata medie se scad 5 puncte sau se aplica un procentde 40%.

Fondurile de pensii private obligatorii au fost introduse in mai2008, iar legislatia prevede ca randamentele acestora se calculeazapentru prima data dupa 24 de luni de functionare. Dupa aceasta,calculul randamentului se realizeaza trimestrial pentru ultimele 24de luni. Fondurile care coboara sub aceasta limita risca sa isipiarda autorizatia de functionare.

Pe piata locala activeaza in prezent noua fonduri, la jumatatefata de numarul acestora la data de start a sistemului, inconditiile in care au avut loc retrageri de pe piata sifuziuni.

De la lansare si pana in prezent fondurile de pensii private auinregistrat un randament anual de 18,9%, avand active nete inadministrare in valoare de 3,14 mld. lei. Doua fonduri, ING siAllianz-Tiriac, au cote de piata de peste 20%.

Daca decizia guvernului de a reduce contributia la fondurile depensii obligatorii de la 2,5% din salariul brut lunar la 0,5% -pentru a aduna mai multi bani la buget - va fi aplicata, fondurilede dimensiuni mai mici s-ar putea retrage de pe piata, deoarece nuisi mai pot recupera investitiile realizate, afirma Crinu Andanut,presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat dinRomania (APAPR), care reuneste majoritatea jucatorilor din aceastapiata.

Andanut este directorul general al Allianz-Tiriac PensiiPrivate, al doilea administrator de pe aceasta piata, dupa ING.

Vin vremuri tulburi pentru pensile private

"Vom asista la vremuri tulburi in sistemul pensiilor private.Vor fi serioase modificari in a doua parte a clasamentuluifondurilor de pensii private. Pe de o parte, statul ne afecteazagrav afacerea, distruge increderea in acest sistem si ne taiedrastic din venituri, in timp ce costurile fixe raman la acelasinivel, iar pe de alta parte administratorii trebuie sa se duca laactionari sa le ceara bani pentru supravietuire", explicaAndanut.

Administratorii de pensii private au investit sute de milioanede euro pentru a intra si a se dezvolta pe piata locala, investitiipe care initial estimau ca le vor recupera in 10 ani. Daca sereduce contributia, termenul initial se va prelungi la 20-30 deani. Sursa de venit a administratorilor sunt comisioanele obsinutedin sumele colectate de la participanti.

Initial, la data lansarii sistemului contributia initiala era de2% din salariul brut al fiecarui participant. In fiecare an aceastaar fi trebuit majorata cu 0,5 puncte, pana ar ajunge la 6%. In2009, insa, guvernul a mentinut nivelul contributiei la 2%, in locsa o majoreze la 2,5%, pentru a colecta mai multi bani la bugetulasigurarilor sociale, in conditiile in care sumele virate catrefondurile de pensii private se scad din cele care merg la bugetulasigurarilor sociale.

Potrivit guvernului, reducerea contributiei de la 2,5% la 0,5%ar urma sa dureze pana la sfarsitul lui 2011, cand economia s-armai putea stabiliza. "Suntem la a doua lovitura sub centura", a maispus presedintele APAPR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO