Eveniment

Daca ai luat un milion de euro de la UE, mai vrei unul

23.07.2009, 00:00 143

Oamenii de afaceri au prins gustul fondurilor de la UniuneaEuropeana si sunt dispusi sa aplice pentru un al doilea proiect inacest an, dupa ce au semnat primul contract de finantare.

Florin Secara, directorul producatorului de mobila VerticalAmbient din Prahova, spune ca, dupa ce a primit din partea UEfinantare nerambursabila in valoare de 3,4 mil. lei (0,8 mil. euro)pentru modernizarea fabricii, vrea sa mai aplice si pentru un aldoilea proiect.

"Mi-am dorit anul acesta sa ma inscriu cu un proiect, dar nu s-aputut, insa voi incerca din nou anul viitor", a spus Florin Secarade la Vertical Ambient.

Compania va folosi banii obtinuti de la UE pentru achizitionareade echipamente si utilaje inalt tehnologizate. Compania a incheiatanul 2007 cu afaceri de 1,270 mil. lei (0,3 mil. euro), potrivitMinisterului de Finante.

In luna iunie a acestui an s-a dat startul procesului dedepuneri de proiecte pentru 2009, pentru care UE a acordat Romaniei200 mil. euro, dintre care 80 mil. euro pentru investitiile mari,100 mil. euro pentru investitiile mici si 20 mil. euro pentru altescheme. "Pana in prezent s-au depus 700 de proiecte dintre care 44pentru investitii mari. Anul acesta avem la dispozitie de laUniunea Europeana 200 mil. euro pentru aceste proiecte", a declaratConstantin Nita, ministrul pentru IMM-uri.

Din sumele alocate pentru 2008 pentru proiectele mari s-aufinantat 38 de proiecte, valoarea totala a finantarii fiind de 31mil. euro. "Se poate in Romania, daca ai initiativa si dorinta saatragi fonduri europene pentru IMM", a declarat primul-ministruEmil Boc.

Valoarea proiectelor pentru investitiile mari pentru care seacorda finantare europeana este cuprinsa intre 250.000 si 1,5 mil.euro, dintre care UE si bugetul de stat asigura intre 50 si70%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO