Eveniment

Daca mai cresc dobanzile, Vosganian nu le mai vinde titluri de stat bancilor

Daca mai cresc dobanzile, Vosganian nu le mai vinde titluri de stat bancilor

Varujan Vosganian, ministrul finantelor: Daca bancile vor continua aceasta politica de mentinere a dobanzilor ridicate, ma voi adresa populatiei sa cumpere titluri de stat, iar nu bancilor. Sper sa nu se ajunga aici.

23.10.2008, 20:33 17

"Daca bancile vor continua aceasta politica de mentinere a dobanzilor ridicate, ma voi adresa populatiei sa cumpere titluri de stat, iar nu bancilor. Sper sa nu se ajunga aici", a spus Vosganian.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a vandut miercuri certificate de trezorerie cu scadenta la un an in valoare de 578,36 mil. lei, la un randament mediu de 13,55%, nivel record pentru ultimii ani. Randamentul mediu acceptat de Finante a fost peste cel oferit la licitatia anterioara pentru astfel de titluri, de 11,3%.
Potrivit sefului Trezoreriei, nivelul maxim acceptat de 14,2% este foarte bun in contextul actual din pietele monetare si tinand cont de nevoile de finantare anuntate.
In ianuarie 2005, Ministerul Finantelor a suspendat emisiunile de certificate de trezorerie pentru populatie, detinatorii acestora avand optiunea sa le rascumpere sau sa le transforme in depozite la termen. Masura a fost determinata de necesitatea extinderii maturitatilor titlurilor de stat si de disponibilul resurselor de finantare a deficitului bugetar pe 2005.
Seful Trezoreriei, Stefan Nanu a precizat ca populatia va fi din ce in ce mai interesata de titluri de stat si este posibil ca anul viitor sa fie lansate din nou titluri de stat pentru populatie.
"Persoanele fizice nu gandesc ca o banca. Nu cauta profituri uriase. Titlurile de stat au risc minim si o dobanda bunicica. In plus, investitorii persoane fizice in titluri de stat nu platesc nici impozit", a explicat Nanu.
Si in prezent populatia poate sa susbscrie pentru titluri de stat, problema fiind ca suma minima necesara este de 10.000 de lei.
Vosganian a mai spus ca emisiunea de titluri de stat are un rol stabilizator pe piata financiara, cata vreme dobanzile la aceste instrumente se incadreaza intre limita minima si Lombard.
Totodata, intre momentul colectarii impozitelor, de regula ultima decada a lunii, si data efectuarii unor plati precum salariile, este un anumit decalaj pe care Ministerul Economiei si Finantelor il acopera prin emisiunea de titluri de stat, a mai spus Vosganian.
Dobanda la creditul Lombard - facilitate de finantare acordata de BNR pe termen foarte scurt bancilor - este de 14,25% pe an.
 
Suntem pregatiti sa sprijinim proiectul South Stream daca suntem invitati
 
Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, spune ca Romania este gata sa spriijine orice proiecte de interconectare asumate
de UE, atat Nabucco cat si South Stream, gazoduct realizat la initiativa grupului rus Gazprom. "La nivel oficial nu exista aceasta intentie in ceea ce priveste o eventuala implicare a Romaniei in realizarea South Stream, dar sunt anumite semnale in acest sens", a declarat Vosganian ca reactie la informatiile aparute la inceputul acestei saptamani in presa internationala legate de o posibila inlocuire a Bulgariei cu Romania in cadrul South Stream. Ministrul a mai spus ca decizia de a nu majora pretul gazelor de la 1 octombrie a fost una buna mai ales in contextul ieftinirii barilului de petrol. "Anul acesta am reusit sa crestem preturile la gazele pentru populatie cu 20% in contextul in care pe plan international acestea au crescut cu 70%", a mai spus Vosganian. Cu toate acestea, Distrigaz Sud, principalul furnizor de gaze local, a anuntat ca va cere o majorare de pret la 1 ianuarie pentru acoperirea cheltuielilor. In legatura cu proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, ministrul a precizat ca a fost finalizata prima etapa a negocierilor cu investitorii selectati, desi acestia si-au exprimat anumite probleme legate de continuarea proiectului in contextul schimbarilor care vor interveni pe plan politic.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO