Eveniment

Datoria publică a făcut un salt de 7 mld. euro în primul semestru

23.08.2010, 23:56 21

Necesarul ridicat de finanţare a statului a determinat un saltal datoriei publice cu aproape 30 mld. lei (7 mld. euro) în primulsemestru comparativ cu sfârşitul anului trecut.
La sfârşitul lunii iunie datoria publică a ajuns la 176,9 mld. lei(circa 42 mld. euro). Totuşi, faţă de luna mai s-a înregistrat oscădere a datoriei cu 1,4 mld. lei, la 34,6% din PIB, încon­diţiile în care Ministerul Finanţelor a îm­prumutat de la băncimai pu­ţini bani prin emisiuni interne de titluri de stat.
Trezoreria a vândut în­cepând cu luna mai preponderent titluri destat sub valoarea anunţată, refuzând ofertele cu un randament maimare de 7% pe an. În iunie, Finanţele au împrumutat doar 957 mil.lei, cu circa 1,5 mld. lei sub nivelul din mai, când valoareaîmprumu­turilor a fost de 2,5 mld. lei.
Refuzând să plătească randamente de peste 7%, maturitateaemisiunilor a scă­zut considerabil. Cu toate că împrumuturile lascadenţe scurte pot reduce costurile de finanţare, ele determinănevoi de finan­ţare mai mari pe termen scurt, ceea ce poate antrenao presiune asupra randamentelor, în sensul creşterii.
Analiştii ING apreciază că pe parcursul ultimului trimestru dinacest an Finanţele ar putea să accepte să plătească randamente maimari de 7%.
Nevoile de lichidităţi ale Finanţelor sunt ridicate, în condiţiileîn care în fiecare lună ajung la scadenţă titluri emise anterior învaloare de unu până la trei miliarde de lei, la care se adaugănecesităţile de finanţare a deficitului bugetar curent. Obţinereade finanţare este esenţială, în contextul în care serviciuldatoriei estimat pentru anul acesta este de 49,5 mld. lei. Anulviitor, serviciul datoriei va urca însă la peste 55 mld. lei,potrivit estimărilor Finanţelor.
Datoria la finele lunii iunie era formată în proporţie de 41,7% dinîmprumuturi de stat, în timp ce emisiunile de obligaţiuni şicertificate aveau o pondere de 33,1%, iar eurobondurile de 8,26%.Pe tipuri de valute, cea mai mare parte a datoriei publice era înlei - de 43,4% şi în euro - de 42,1%.
Trezoreria a împrumutat de la începutul anului de pe piaţa internă24,3 mld. lei (circa 6 mld. euro).
De pe pieţele externe Finanţele urmăresc contractarea unorîmprumuturi în cadrul unui program de finanţare pe termen mediu învaloare de 7 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO