Eveniment

Datoriile companiilor catre stat au urcat la 3,7 miliarde de euro

25.08.2009, 18:25 18

Arieratele companiilor la bugetul general consolidat au urcat cu 19,2% in acest an, de la 13 miliarde de lei (3 miliarde de euro) la finele lui decembrie 2008 la 15,5 miliarde de lei (3,7 miliarde de euro) la sfarsitul lunii iulie, au declarat surse din Ministerul Finantelor Publice.

Suma include atat datoriile companiilor de stat, cat si obligatiile firmelor private. Cresterea datoriilor a fost mai accelerata in primul trimestru, perioada in care obligatiile restante au avansat cu 1,7 miliarde de lei, la 14,7 miliarde de lei (3,48 mld. euro).

In al doilea trimestru, datoriile companiilor au urcat cu 700 de milioane de lei, iar in iulie cu 100 mil. lei.

Una dintre conditiile agreate cu FMI la semnarea acordului de imprumut este ca majorarea salariilor pentru companiile de stat care vor inregistra profit sa fie facuta in stransa legatura cu cresterea productivitatii muncii, iar intreprinderile cu capital majoritar de stat sau la care statul este unic actionar sa fie supuse unei proceduri de monitorizare al carei scop este imbunatatirea performantelor, care trebuie sa se regaseasca in ultima instanta in reducerea arieratelor intre companii, reducerea arieratelor in economie si cresterea profitabilitatii.

Potrivit memorandumului tehnic de intelegere semnat de autoritatile romane cu FMI, la a doua revizuire a acordului, tintele trimestriale indicative pentru 2010 vor fi stabilite pe bugetele primelor 30 de companii de stat, in functie de valoarea cheltuielilor din 2009 privind profiturile inainte de impozitare si dobanzii, exceptand subventiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO