Eveniment

Datoriile marilor companii la buget: minus 1 mld. lei

Datoriile marilor companii la buget: minus 1 mld. lei
03.05.2009, 21:18 25

Restantele bugetare ale companiilor mari au scazut in trei luni cu 17%, de la 6,13 miliarde de lei (1,45 mld. euro) in decembrie 2008 la 5,088 miliarde de lei (1,21 mld. euro) in martie, in contextul in care al doilea mare datornic, Remin, a intrat in insolventa, iar jumatate dintre primii zece debitori sunt companii din cadrul CFR.

"Compania Remin Baia Mare a intrat in stare de insolventa, de aceea nu mai apare in lista", a precizat presedintele ANAF Sorin Blejnar.
Remin avea la finele lui decembrie datorii la bugetul general consolidat de 485 de milioane de lei.
Potrivit datelor Ministerului Finantelor, Compania Nationala a Huilei a ramas cel mai mare datornic, cu obligatii la bugetul general consolidat de 3,27 miliarde de lei, mai mult de jumatate din totalul platilor restante de la aceasta categorie de contribuabili.
Suma de 5,09 mld. lei reprezinta datoriile cumulate ale societatilor mari la cele patru componente principale ale bugetului general consolidat.
Cea mai mare parte a restantelor marilor contribuabili este la bugetul asigurarilor sociale de stat, cu un total de 2,53 mld. lei, in scadere de la 2,99 mld. lei la finele anului trecut.
In acelasi timp, datoriile la bugetul de stat se ridica la 1,95 mld. lei, in scadere cu 18,4% fata de soldul din decembrie, de 2,39 mld. lei.
La bugetul asigurarilor de somaj, marii datornici aveau de platit la sfarsitul lunii martie suma de 289,13 mil. lei, iar la bugetul asigurarilor de sanatate datoriile totalizau 305,6 mil. lei.
Dupa intrarea in insolventa a Companiei Nationale a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin, locul al doilea in clasamentul datornicilor este ocupat de Societatea Nationala a Carbunelui, care a urcat astfel o pozitie, avand datorii bugetare totale de 367 mil. lei, cu 21 mil. lei mai mult decat la sfarsitul exercitiului financiar precedent.
Dintre primii zece mari debitori, jumatate sunt companii din cadrul CFR, care cumuleaza datorii de 860 mil. lei la buget. Trei companii se regaseau pe lista si in luna decembrie, iar doua societati au intrat in primele trei luni.
Marii contribuabili sunt companiile care au o cifra de afaceri anuala de cel putin 70 milioane de lei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO