Eveniment

De ce a ajuns motorina mai scumpa decat benzina?

De ce a ajuns motorina mai scumpa decat benzina?

Click pentru imaginea marita

14.01.2008, 17:53 939

Pretul motorinei a ajuns sa fie mai mare decat cel al benzinei de la inceputul acestui an, surprinzandu-i pe consumatorii obisnuiti dintotdeauna ca motorina sa fie mai ieftina si dand peste cap calculele celor care si-au cumparat masini cu motoare diesel. Care este explicatia?
Principala cauza a scumpirii motorinei este majorarea accizelor percepute pentru acest tip de produs coroborata cu cotatiile internationale care pe tot parcursul anului 2007 au fost mai mari decat cele pentru benzina.
In acelasi timp insa, accizele pentru benzina au fost mentinute la acelasi nivel, ceea ce explica partial motivul pentru care pretul motorinei la pompa l-a devansat pe cel al benzinei. Desi specialisti in domeniu spun ca este vorba despre o situatie conjuncturala, confirma ca acesta este trendul pe termen lung din cauza cererii mult mai mari pentru acest tip de produs care alimenteaza la randul ei cotatii mai ridicate pentru motorina decat pentru benzina pe pietele internationale.
"La inceputul anului am asistat la un boom in ceea ce priveste pretul la pompa al acestei categorii de produs. Majorarea accizelor pe piata interna corespunde cu necesitatea alinierii la cotele practicate pe piata europeana. In acelasi timp insa, cotatiile internationale au fost cu mult mai mari pentru motorina pe tot parcursul anului trecut. Faptul ca motorina a ajuns sa fie mai scumpa pe piata locala a fost un efect de conjunctura", spune Dan Ionescu, vicepresedinte al diviziei de trading din cadrul grupului petrolier Rompetrol.
Si reprezentantii Petrom, cea mai mare companie romaneasca, spun ca este vorba de o situatie contextuala, in conditiile in care accizele la benzina au ramas la aceeasi valoare.
"Saptamana aceasta, la pompe benzina va fi mai scumpa pentru ca a avut loc o reechilibrare a cotatiilor internationale", spune Ionescu.
Pe termen lung insa, este de asteptat ca motorina sa fie mai scumpa decat benzina la pompe, marcand astfel un trend asteptat de specialistii din domeniu inca din 2005. Motivul este extrem de simplu.
"Cresterea cotatiilor este sustinuta de cererea tot mai mare pentru acest tip de produs. Excluzand taxele, motorina este mai scumpa decat benzina", mai spune Ionescu.
Odata cu aceasta modificare in ceea ce priveste pretul carburantilor Romania se aliniaza unor tari precum Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Slovacia, Slovenia si chiar Elvetia, unde motorina deja este mai scumpa decat benzina. Si pe pietele mature precum Austria, Italia sau Germania diferentele dintre cele doua tipuri de carburanti sunt din ce in ce mai mici. In SUA, de exemplu, suprematia motorinei asupra benzinei este un trend confirmat deja de mai multi ani.
In Romania, piata produselor petroliere se ridica la aproximativ 4 milioane de tone anual, din care 2,3 milioane de tone, adica 57%, reprezinta consumul de motorina, restul fiind consumul de benzina.
Acest lucru are un impact major asupra rafinariilor care se vad obligate sa-si schimbe procesele de rafinare pentru a putea face fata cererii. Totodata, pe termen lung, daca acest trend se va confirma, se va resimti un impact major si asupra cererii de autoturisme.
"Este posibil sa asistam la o revenire a cererii pentru masinile alimentate cu benzina, dar acest lucru este un efect pe termen lung. Intre timp insa, companiile petroliere trebuie sa schimbe procesul in rafinarii pentru a putea face fata cererii de motorina", spune Dan Pazara, directorul de comunicare al Petrom.
Potrivit acestuia, faptul ca majoritatea consumatorilor au ajuns sa aleaga motorina in detrimentul benzinei a fost sustinut in prima faza de pret.
"Acum insa motoarele pe motorina sunt la fel de performante ca si cele pe benzina, motorina este un carburant mai curat, iar consumul este mai mic. Deci, si in aceste conditii in care motorina este cu putin mai scumpa decat benzina, tot motorina este mai rentabila", explica Pazara.
Acciza la motorina a fost majorata la 1 ianuarie cu 5,6%, de la 307,59 euro/tona la 325 euro/tona. In acelasi timp, nu se mai prevede o acciza redusa pentru biodiesel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO