Eveniment

De ce produce invatamantul someri cu diploma? Olimpicii spun ca trebuie schimbati profesorii

De ce produce invatamantul someri cu diploma? Olimpicii spun ca trebuie schimbati profesorii

Pe plan local, 30% dintre tinerii dintr-o generatie urmeaza cursurile unei facultati, in timp ce in Europa procentul ajunge pana la 50%

06.09.2009, 17:44 173

"As schimba pregatirea profesorilor. Profesorii nu sunt atat de bine pregatiti si nu stiu sa discute cu elevii", spune Irindea Catalina, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National Unirea din Teleorman si olimpica la faza nationala a olimpiadei de istorie.

In viziunea elevilor aflati in ani terminali de liceu - viitorii candidati la adimiterea in facultati -, oamenii de la catedra aleg sa devina profesori pentru ca nu au alte optiuni.

"In general, se fac profesori cei care nu au alta optiune si pentru ca este o meserie lejera. Cei mai multi dintre profesori nu se implica in activitati extrascolare si nu isi doresc sa devina profesori de succes, sunt mai degraba mediocri. Eu cred ca totul porneste de la pregatirea profesorilor", spune Prodea Simona Marinela, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National Ion Minulescu din Slatina, care a participat anul acesta la olimpiada nationala de fizica. Una dintre consecintele calitatii reduse a sistemului romanesc de invatamant este numarul mare de absolventi de facultate care nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca. Anul acesta, spre exemplu, 92.000 de studenti au absolvit o facultate in cadrul universitatilor de stat, 9.000 dintre ei fiind inregistrati ca someri in cadrul Agentiei Nationale de Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Pe langa faptul ca marile companii au stopat procesele de recrutare ca urmare a contextului economic nefavorabil, specialistii in resurse umane cred ca numarul "mare de someri cu diploma" este o consecinta directa a faptului ca absolventii nu au competentele pe care le cauta companiile in piata. 

Salarii mici in invatamant

Unul dintre principalele motive pentru lipsa de motivare a profesorilor sunt salariile scazute din invatamant. Spre exemplu, in luna iulie a acestui an, salariul mediu net in invatamant era de 1.491 de lei (350 de euro), potrivit datelor Institului National de Statistica (INS). In timp ce salariul unui profesor debutant este de aproximativ 700 de lei, castigul salarial al unui cadru didactic experimentat poate ajunge la 1.800 de lei.

Nemultumirile profesorilor legate de castigurile salariale s-au numarat, de altfel, printre motivele care au franat definitivarea legii unice a salariilor bugetarilor. Astfel, sindicatele din educatie au respins saptamana trecuta forma de atunci a proiectului de lege, spunand ca noii coeficienti din grila blocheaza functiile cadrelor didactice la salariul actual pentru cinci ani. In prezent insa, in ultima forma a legii, coeficientii pentru profesori debutanti au crescut cu 10%, in timp ce pentru cadrele didactice cu vechime s-au inregistrat scaderi ale coefiecientilor. Pe de alta parte, Dan Georgel Gilea din Barlad, elev la Colegiul National "Gheorghe Rosca Codreanu" din Barlad, prezent la Tabara Olimpicilor, eveniment organizat de Fundatia Dinu Patriciu, organizatie nonguvernamentala care ofera burse pentru aproximativ 5.600 de elevi si studenti din toata tara, spune ca a avut norocul sa invete intr-un colegiu unde profesorii sunt exigenti.

"Multi dintre prietenii mei se plang de profesori, insa eu invat la un colegiu bun, n-am avut probleme cu profesorii. Noi avem profesori exigenti. In plus, competitia este foarte stransa si acest lucru ma determina sa invat din ce in ce mai mult", spune Gilea, care intentioneaza sa se inscrie la Facultatea de Finante Banci din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Capitala. "De-abia astept sa se schimbe ceva", mai spune Gilea. 

In Vest ai mai putine piedici daca ai talent

In continuare, dilema celor mai buni dintre elevii si studentii romani este daca sa plece sau nu din tara.

"In Occident ai mai putine piedici daca esti talentat. Acolo exista o standardizare a ideii de elita. Daca esti atipic, ai sanse putine. La noi, si daca esti tipic ai sanse putine", spune scriitorul si eseistul Andrei Plesu, prezent la Tabara Olimpicilor.

Si in opinia sa calitatea profesorilor a scazut cu mult in ultimii ani. "Cineva cu o pregatire de top de-afara nu gaseste de lucru in tara. Stiu cel putin cinci oameni cu diplome de doctori in filozofie care sunt someri. Nu exista un program national de schimbare. Suntem intr-un permanent decalaj cu Apusul", apreciaza Plesu.

Exista insa si situatii in care cei care ajung sa predea au calitati indoielnice. "Sistemul educational din Romania este foarte criticat. Dar ce ar trebui facut? Sistemul ar trebui reglat din interior pentru ca in anumite situatii calitatea predarii lasa de dorit. Sunt profesori oameni care in alte tari

n-ar fi profesori", spune Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, care adauga ca, pe plan local, 30% dintre tinerii dintr-o generatie urmeaza cursurile unei facultati, in timp ce in Europa procentul ajunge pana la 50%.

 

Reactiile cititorilor

Cateva zeci de cititori au comentat pe site-ul ZF (www.zf.ro) cu privire la articolul "Someri cu diploma: 9.000 de absolventi de facultate din 2009 au ajuns pe lista de somaj" din editia de vineri a ZF.

Nicu: "Problema este numarul mare de studenti si absolventi din Romania. (...) Sunt absolventi numai pe hartie, adica au o diploma".

Oviudiu: "Si ce au invatat acesti oameni in facultate? Va spun eu: nimic. In Romania, studiile superioare sunt la moda, chiar daca nu te duce mintea".

Cititor: "Am terminat si eu facultatea... Si sunt inginer la mama acasa..."

Rapzz: "Sistem de invatamant invechit. Specializari inutile. Neadaptarea la cerintele pietei".

Dudu: "Am fost cadru universitar si de 16 ani, ca patron, am intervievat sute de absolventi. Absolventii nu poseda nici cunostintele elementare ale meseriei: de exemplu, toti absolventii IPB (Institutul Politehnic Bucuresti - n.r.) pe care i-am audiat nu vazusera niciun STAS (nici nu le stiau rolul), nu aveau notiuni de tehnologie sau proiectare".

Florin: "Si eu am terminat facultatea in 2008 si nici pana acum nu mi-am gasit de munca... De somaj am aflat prea tarziu ca sa-l pot primi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO